U trendu

Malo članica EU daje obećanu pomoć Srbiji

Evropska komisija danas je u Briselu upozorila da je veoma malo zemalja članica Evropske unije odgovorilo na molbe za humanitarnu pomoć i pomoć u opremi za zbrinjavanje izbeglica koju su od EU zatražile Slovenija, Hrvatska i Srbija.

Pomoć je do sada bila vrlo oskudna iako su tri zemlje zatražile i EU je aktivirala Mehanizam civilne zaštite za rešavanje izbegličke krize, navodi se u izveštaju pod nazivom „Sučeliti se s izbegličkom krizom: stanje u sprovodjenju mera“.

EK ukazuje na to da je “Mehanizam civilne zaštite ustanovljen da pruži brzu i opipljivu pomoć zemljama koje su pogodjene i nisu u stanju da se same izbore s krizom”, a reč je o upućivanju stručnih timova, dostavljanju opreme, šatora, medicinske pomoći i proizvoda za higijenu, sanitarne potrebe, kao i davanju stručnih procena za potrebnu podršku.

EK već sa svoje strane šalje takvu pomoć i stručne timove Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, navodi se u izveštaju „“.

Komisija kaže da su Savet ministara i vodji EU usvojili dva hitna programa za rešavanje izbegličke, migrantske krize, uključujući razmeštaj 160 hiljada već ranije pristiglih izbeglica u Grčku i Italiju i vraćanje onih migranata koji ne mogu dobiti azil u EU.

U izveštaju se naglašava da je ključno ne samo da se “stabilizuje sadašnja situacija s izbeglicama već i da se opipljivim merama uspostavi pouzdan sistem koji će izdržati probu vremena”.

Takodje se ukazuje na važnost jačanja agencije Fronteks za zaštitu spoljnih granica EU i kaže da su pripadnici ove agencije već upućeni u podršku nacionalnim vlastima Grčke, Bugarske, Madjarske i Hrvatske, kao i na granicu izmedju Hrvatske i Srbije.U izveštaju se kaže da je EK već predložila da se iz budžeta EU za 2015. i 2016. izdvoji dodatnih 1,7 milijardi evra, tako da bi ukupno za izbegličku krizu bilo utrošeno 9,2 milijarde evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.