U trendu

Maloletnički brakovi – aktuelni problem Nemačke

Nemačko pravosuđe suočava se sa stotinama slučajeva maloletničkih brakova, a sudije se bore s nejasnim zakonima i zato odluke donose na osnovu pojedinačnih slučajeva, piše Dojče Vele.

Tema maloletničkih brakova, koja se inače čini da je daleko od Nemačke, odjednom je opet postala aktuelna.

U Nemačkoj već dugo postoje maloletnički brakovi sa posebnim odobrenjima za svaki pojedinačni slučaj, čemu se protive brojne organizacije insistirajući da je maloletnicima mesto u školi a ne u braku.

Kako se prilivom migranata povećao broj maloletničkih brakova, ministar pravosuda Nemačke Hajko Mas formirao je radnu grupu koju čine predstavnici države i nemačkih saveznih pokrajina, a koji bi trebalo da usaglase zajednička pravila o tom pitanju.

Osnovno pitanje na koje bi članovi radne grupe trebalo da odgovore, glasi: da li potrebno da brakovi sklopljeni u inostranstvu biti priznati? Prema procenama saveznih pokrajina, širom Nemačke trebalo bi da bude oko hiljadu maloletnickih brakova, više od polovine u Bavarskoj, od kojih su najčesće supruge starosti 16 godina.

I ministarka za porodicna pitanja Manuela Švezig izjasnila se protiv maloletničkih brakova.

„Deca, i prema Konvenciji o dečijim pravima, imaju pravo na igru, obrazovanje i zdravlje – ukratko, na bezbrižno detinjstvo“, rekla je Švezig i istakla da se prisilni brakovi ne smeju prihvatiti.

Dok bavarski ministar pravosuda Vinfrid Bauzbak zahteva da brakovi devojčica mladih od 16 godina koji su zaključeni u inostranstvu ubuduce „ne budu priznati“, ministar pravosuda Severne Rajne Vestfalije Tomas Kucati smatra da mora biti razmatrano da se ubuduće priznaju samo oni brakovi u kojima su oba partnera punoletna.

To bi naročito moglo da se dopadne ekspertima za zaštitu prava dece.

„Mi zahtevamo da pravilo o izuzecima bude ukinuto i zahtevamo da minimalna granica za stupanje u brak bude 18 godina, bez izuzetka“, kaže Mirija Bemeke iz Organizacije „Terre de Femmes“.

S obzirom na to da su u Nemačkoj brakovi ispod 16 godina u osnovi mogući, najcešće bivaju priznati i brakovi izbeglica mladih od 16 godina.

Do sada nisu priznavani samo brakovi dece koja su mlada od 14 godina.

Prema navodima Organizacije za pomoc deci UNICEF, devojčice su te koje rano stupaju u brak ili žele da stupe u brak, dok je to kod dečaka ređe.

Često ekonomski razlozi igraju ulogu: devojčice važe za opterećenje i nisu budući hranitelj porodice, piše UNICEF.

Posebno brojni maloletnicki brakovi trenutno se sklapaju u izbegličkim logorima u Libanu, Jordanu i Turskoj, kaže Mirija Bemeke iz „Terre de Femmes“. S obzirom na to da tamo vlada ekonomska potreba, brojni roditelji pokušavaju da svoje devojcice na taj nacin obezbede.

Ipak, Bemeke kaže: „Porodice se boje seksualnih napada na njihove ćerke. Zato ih rano udaju.“ Tako su ćerke, kaže Bemeke, zaštićene, a i porodična čast jer devičanstvo ima veliku vrednost u patrijarhalnim strukturama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.