U trendu

Malta: Žene i deca izlaze iz otetog libijskog aviona (foto)

Malteški premijer Džozef Muskat objavio je na Tviteru da je iz aviona libijske kompanije „Afrikija ervejz“, koji su otmičari danas preusmerili ka Malti, gde je i sleteo, oslobođeno 25, a sada izlazi druga grupa od još 25 putnika.

List „Tajms of Malta“ objavio je da su žene i deca počeli da izlaze iz aviona. Kabinet premijera Muskata objavio je prethodno da je pregovarački tim spreman na aerodromu i čeka instrukcije premijera koji se nalazi na sastanku Komiteta za nacionalnu bezbednost.

Muskat je ranije na Tviteru objavio da je među putnicima otetog aviona i beba.

„Ustanovljeno je da je na letu „Afrikije“ 111 putnika u letelici. 82 muških, 28 ženskih osoba i jedna beba“, napisao je Muskat.

Kako Rojters prenosi pisanje lista „Tajms of Malta“, u avionu „Erbas A320“ sa 118 ljudi, uključujući članoce posade, nalaze se dvojica otmičara koji su pretili da će razneti letelicu.

Malteški premijer Muskat je takođe na Tviteru napisao da je informisan o „potencijalnoj otmici“ i da su „bezbednosne i spasilačke operacije spremne“.

„Tajms of Malta“ piše da je otmičar, koji tvrdi da ima ručnu bombu, pristalica ubijenog libijskog vođe Muamera el Gadafija i da je kazao da je spreman a pusti sve putnike iz aviona ukoliko budu ispunjeni njegovi zahtevi, ali nije poznato šta je tačno tražio.

Ovaj list navodi da su malteške vlasti obavestile putnike na aerodromu da su svi letovi otkazani ili preusmereni ka italijanskom gradu Kataniji.

Ovo je prva otmica aviona na Malti od 1985. kada je „boing 737“ egipatske aviokompanije „Idžipter“ takođe prisilno preusmeren na ovo ostrvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.