najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mariano Rahoj pokušaće da formira novu vladu

Predsednik španske prelazne vlade Mariano Rahoj prihvatio je ponudu kralja Felipea VI da pokuša da formira vladu posle prošlomesečnih izbora, na kojima ni jedna stranka nije dobila apsolutnu većinu.

Kralj Felipe VI kasno sinoć poverio je mandat Rahoju da formira vladu na kraju tri dana konsultacija sa partijskim vodjama u nastojanju da se izadje iz sedmomesečne političke blokade posle nejasnih rezultata izbora u decembru i junu.

Rahojeva konzervativna Narodna stranka, na vlasti od 2011. sada je u tehničkom mandatu. Njegova partija osvojila je najviše mesta na izborima i u decembru i u junu ali nema većinu i takoreći nikakvu spoljnu podršku.

Njegova partija osvojila je na izborima 26. juna 33 odsto glasova i 137 mesta u parlamentu ali je i dalje daleko od 176 mesta koliko je potrebno da bi vladala sama. Rahoj prema tome treba da ubedi druge stranke da mu daju nedostajuće glasove da bi dobio poverenje parlamenta.

Rahoj nije želeo jasno da kaže novinarima da li će se pojaviti pred parlamentom ako ne bude uspeo da osigura dovoljnu parlamentarnu podršku.

“Učiniću sve u svojoj moći da Španija ima vladu, ali to ne zavisi samo od mene”, rekao je Rahoj sinoć.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike