Marin Le Pen ili Donald Tramp opasni zavodnici naroda

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc smatra da je za stanje u EU kriv nedostatak zajedništva i pogrešno shvatanje pojedinih vlada da velike izazove mogu najbolje rešiti sami, što nije, moguće.

EU se često pripisuje krivica za sve što je negativno zato što nacionalne vlade ne preuzimaju svoju odgovornost za Uniju, ističe Šulc u intervjuu bečkom dnevniku “Standard”.

Šulc ocenjuje i da su osobe kao što su Marin Le Pen ili Donald Tram opasni zavodnici naroda.

Šulc je naglasio da prednost nacionalnog i nacionalnih država, koju vidimo trenutno i koju kao rešenje svih problema propagiraju antievropljani, jeste uzrok što, na primer, nije pronađeno rešenje izbegličke krize, kao i finansijske krize ili u trgovinskoj politici.

“Ono što se nudi građanima, više nacionalne države za rešenje kriza, stvara, u realnosti, mnoge probleme koje imamo”, uveren je on.

Šulc poručuje da je pogrešno uvek jednodimenzionalno gledati na Evropu i EU proglasiti krivom za sve.

“EU nije savezna država u kojoj Komisija predstavlja neku vrstu vlade. Ne treba to tako prikazivati. Mi smo unija suverenih država, koja je snažna koliko dozvole njene članice. Nije EU stvorila Nemačku ili Francusku, već obratno. Odgovornost za stanje u Uniji se ne preuzima”, kritikovao je nemački političar.

Nezadovoljstvo građana, prema njegovim rečima, ima mnoštvo razloga, a jedan važan je što nema pravedne raspodele.

“Evropa je bogat kontinent, ali bogatstvo nije ravnopravno raspodeljeno. Zatim, razlog je što postoji pretnja pada, koju oseća sve više ljudi. Moja generacija je odrasla uz svest da će uvek biti sve bolje, i da će uvek biti više – više slobode, novca, odmora, bezbednosti, šanse za obrazovanje. Sada se spoznaje da postoji drugi deo sveta koji želi isto više. Tako imamo problem raspodele u unutrašnjosti i spolja”, objasnio je on.

Šulc je ocenio da je došlo do promene paradigme, jer su političari tokom 90-tih putovali u Brisel na samite sa porukom da je snažna Unija u interesu njihovih zemalja, a danas premijeri govore da su na samitu da brane interese svoje zemlje.

“Oni se ponašaju kao da su napadnuti od Brisela i da moraju da se brane. To je promena u razmišljanju. Evropa je projekat zajedničke zaštite i zajedničke snage u međuzavisnom svetu, a to je zamenjeno potragom za kratkoročnim efektima”, uveren je on.

Šulc je potvrdio da na samitima EU postoji međusobno nepoverenje, i da je prisutan i jedan nerešeni ideološki konflikt.

“U Savetu EU postoje dve škole razmišljanja. Jedni kažu da se budžet može sanirati smanjenjem izdataka, čime bi se moglo povratiti poverenje investitora, a drugi tvrde da se budžet ne može sanirati ako se ne investira u rast i zapošljavanje”, objasnio je on.

Šulc je istakao da postoji i problem da se šefovi država i vlada mešaju i u najmanje detalje zakonodavstva, te da zbog toga postoji zastoj.

“Suočeni smo sa odlučujućom borbom o pravcu koji koči Evropu”, podvukao je on.

Iz toga je, prema njegovim rečima, moguće izaći samo ako šefovi vlada preuzmu odgovornost za zajednički projekat i prihvate da treba zajedno da rešavaju velike probleme.

Šulc je ukazao i da su osobe kao što su Marin Le Pen ili Donald Tram opasne.

“Le Pen i Tramp su opasni zavodnici naroda, koji nude staro desničarsko-ekstremističko vino u novim cevima. Lep Pen pokušava da se maskira kao umerena desničarska političarka, barem u Francuskoj. U Evropskom parlamentu je drugačija i drži stare, poznate, brutalne govore”, preneo je Šulc.

On je dodao da Le Pen Francuzima nudi program koji bi zemlju vodio u ambis.

“Istupanje iz zajedničke valute, zajedničkog tržišta i svetskih trgovinskih odnosa Unije bi zemlju uveo u katastrofu. Istupanje Francuske iz monetarne unije bi vodio i ostatak Evrope u dramatičnu krizu. Zbog toga je neophodno imati hrabrost jasno se surpostaviti desničarskoj margini i reći da su zavodnici građana”, poručuje Šulc smatrajući da je to jedini način za vraćanje birača.

(Tanjug)

Ostavite komentar