Maroko naredio mirovnjacima UN da napuste Zapadnu Saharu

Foto: Beta

Maroko je naredio da 84 pripadnika mirovne misije Ujedinjenih nacija napuste Zapadnu Saharu zbog izjave Generalnog sekretara Ban Ki Muna o „okupaciji“ te oblasti, saopštile su danas UN.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je da je jednostrana odluka vlasti u Rabatu bez presedana i u direktnoj suprotnosti s njenim medjunarodnim obavezama i izazov za UN koje su ovlastile mirovnu misiju.

Zadatak misije UN bilo je praćenje prekida vatre iz 1991. godine i pomoć u organizaciji referenduma o budućnosti Zapadne Sahare koji nikada nije raspisan.

Dižarik je rekao da se zvaničnici mirovne misije UN pripremaju za više opcija, pa čak i za okončanje misije u Zapadnoj Sahari.

Ban je prilikom nedavne posete izbegličkom kampu u Zapadnoj Sahari spomenuo marokansku „okupaciju“ te oblasti, bivše španske kolonije koju je Maroko pripojio 1975. godine.

Zbog te izjave su Marokanci u nedelju održali masovne proteste, koje su organizovale vodeće političke partije, sindikati i nevladine organizacije.

Maroko smatra sirovinama bogatu Zapadnu Saharu svojim južnom provincijom i predlaže davanje tom regionu široke autonomije, ali pokret za nezavisnost Zapadne Sahar želi da se lokalno stanovništo na referendumu izjasni o nezavisnosti.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar