najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Maroko naredio mirovnjacima UN da napuste Zapadnu Saharu

Maroko je naredio da 84 pripadnika mirovne misije Ujedinjenih nacija napuste Zapadnu Saharu zbog izjave Generalnog sekretara Ban Ki Muna o “okupaciji” te oblasti, saopštile su danas UN.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je da je jednostrana odluka vlasti u Rabatu bez presedana i u direktnoj suprotnosti s njenim medjunarodnim obavezama i izazov za UN koje su ovlastile mirovnu misiju.

Zadatak misije UN bilo je praćenje prekida vatre iz 1991. godine i pomoć u organizaciji referenduma o budućnosti Zapadne Sahare koji nikada nije raspisan.

Dižarik je rekao da se zvaničnici mirovne misije UN pripremaju za više opcija, pa čak i za okončanje misije u Zapadnoj Sahari.

Ban je prilikom nedavne posete izbegličkom kampu u Zapadnoj Sahari spomenuo marokansku “okupaciju” te oblasti, bivše španske kolonije koju je Maroko pripojio 1975. godine.

Zbog te izjave su Marokanci u nedelju održali masovne proteste, koje su organizovale vodeće političke partije, sindikati i nevladine organizacije.

Maroko smatra sirovinama bogatu Zapadnu Saharu svojim južnom provincijom i predlaže davanje tom regionu široke autonomije, ali pokret za nezavisnost Zapadne Sahar želi da se lokalno stanovništo na referendumu izjasni o nezavisnosti.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike