U trendu

Maroko protiv logora za izbeglice na severu Afrike

Ministar spoljnih poslova Maroka Salahudin Mizuar rekao je povodom predloga da Evropska unija otvori svoje logore za izbeglice na severu Afrike gde bi čekali da li će dobiti azil u Evropi da je to „nešto najgore što je mogla da smisli evropska mašta“.

„Osnivati centre za azilante znači samo stvarati nova mesta gde će se odgiravati dramatične stvari. Iskustva to potvrdjuju“, kazao je danas Mizuar na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom češke diplomatije Lubomirom Zaoralekom.

Češka spada u glasne zastupnike ideje da izbeglice iz Afrike i s Bliskog istoka uopšte ne dobiju mogućnost da dopru na evropsko tlo, već da za njih EU u njihovim regionima izgradi logore u kojima bi čekali dok se rešava njihova zahtev za azil.

Mizuar je upozorio da je Maroko sada umesto dosadašnje tranzitne postao ciljna zemlja za imigrante i da sam nastoji da suzbije imigraciju.

„Evropa traži samu sebe i sredstva kako da reši problem koji će biti sve veći i veći. Jedan od načina kako da se smanji imigracija ljudi iz Afrike u Evropu je pomoć afričkim ženama i ljudima na selu. Da se ponovo ljudima da nada, da ne moraju da odlaze iz svoje sredine“, rekao je Mizuar.

Češka je prihvatila da pomogne članicama EU u koje smera da dođe najviše izbeglica sa severa Afrike i s Bliskog istoka i u naredne dve godine prihvatiće 1.100 izbeglica koji su već u Evropi, u logorima u Italiji i Grčkoj, dok će češke vlasti proveriti i odabrati još 400 izbeglica iz logora u Jordanu i Iraku.

Ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec nedavno je, medjutim, upozorio da je ta dobrovoljna solidarna preraspodala samo jedan mali korak a da problem migracije treba rešavati dugoročno.

Vicepremijer i ministar finansija Andrej Babiš predložio je da jedna od mera bude to da EU spreči da izbeglice uopšte zakorače na evropsko tlo i zadrži ih na severu Afrike u izbegličkim logorima koje bi osnovala u Tunisu, Maroku, Alžiru ili Libiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar