U trendu

Maroko: U sukobima policije i demonstranata povređene 83 osobe (video)

U sukobu policije i demonstranata u severnom markonskaom gradu Al-Hoceima povređene su najmanje 83 osobe, a policija je na demonstrante ispalila suzavac kako bi rasterala učesnike protesta.

Kako se navodi, do sukoba je došlo tokom protesta organizovanih zbog nejednakosti i korupcije u zemlji, prenosi AP.

Iako su vlasti ranije zabranile održavanje protesta, on je ipak održan.

Prema navodila lokalnih novinara, policija je uhapsila oko 12 aktivista, prenosi AFP.

https://twitter.com/OnlineMagazin/status/887716507102445568

Marokanska novinska agencija MAP prenosi, pozivajući se na vlasti AL-Hoceime, da su 72 policajca povređena kada su ih učesnici protesta gađali kamenjem, a da je 11 demonstranata zadobilo povrede od suzavca

Tokom protesta, pristup internetu i upotrebi telefona je bio ograničen, dok su lokalne radnje i restorani bili zatvoreni u okviru generalnoh štrajka širom grada.

Sukobi su se intenzivirali kada je nekoliko stotina osoba organizovalo marš i uputilo se ka glavnom trgu.

Rojters navodi da je policija ispalila suzavac i koristila palice kako bi rastrela više stotina učesnika protesta u severnom Maroku, tokom najvećeg talasa demonstracija u toj zemlji od protesta insipirisanih Arapskim prolećem 2011. godine.

Ljudi izlaze na ulice u regionu Rid oko grada Al-Hoceima od oktobra prošle godine zbog, kako tvrde, nepravde, korupcije i nedovoljnog razvoja zemlje, a u četvrtak se više hiljada njih okupilo kako bi pokušalo da se pridruži skupovima koje su lokalne valsti zabranile.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.