U trendu

Marš Grka na godišnjicu gušenja pobune studenata 1973.

ATINA – Hiljade Grka marširalo je danas kroz centar Atine da bi obeležilo godišnjicu nasilno ugušene studentske pobune 1973. godine, koja je pomogla da se svrgne vojna hunta koja je tada vladala zemljom.

Godišnji marš do ambasade SAD, koju mnogi Grci optužuju da je podržavala vojnu diktaturu od 1967. do 1974. godine, često postaje žarište protesta protiv vladine politike, preneo je Rojters.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo „SAD i NATO napolje“, a nekoliko demonstranata je nosilo majice na kojima je pisalo „Borba za mir i razoružanje“.

Tenzije između policije i demonstranata izbile su pre nego što su demonstranti stigli do dobro čuvanog parlamenta na trgu Sintagma.

Raspoređeno je više od 5.000 policajaca u Atini. Helikopter i dronovi su tokom dana leteli iznad centralnog trga Sintagma i susednih okruga. Mladi su ispred povorke držali krvavu zastavu koja je pripadala studentima koji su učestvovali u pobuni 1973. godine.

Ranije su ljudi položili vence i karanfile na Atinskoj politehnici, mestu krvavog obračuna 17. novembra 1973, kada su tenkovi probili kapije da slome pobunu koja je najavila kraj hunte.

Hunta se raspala 1974. godine, usred burnoig negodovanja javnosti zbog državnog udara koji je naredila na Kipru, što je izazvalo invaziju Turske na to ostrvo samo nekoliko dana kasnije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar