Martin Viskara položio zakletvu za novog predsednika Perua

Dosadašnji potpredsednik Perua Martin Viskara položio je danas zakletvu za novog šefa države posle prihvaćene ostavke dosadašnjeg predsednika Pedra Pabla Kučinskog.

Predsednik parlamenta predao je predsedničku lentu Viskari, 55-ogodišnjem inženjeru bez veza sa tradicionalnim političkim partijama.

Parlament je danas prihvatio ostavku predsednika države Kučinskog čime je otvoren put za imenovanje potpredsednika Martina Viskare na njegovo mesto.

Viskara, dosadašnji potpredsednik Perua i ambasador u Kanadi, toplo je dočekan na aerodromu noćas posle ponoći, u vreme kad je zemlja suočena s jednim od politički najturbulentnijih perioda u nedavnoj istoriji, navodi Asošiejted pres.

Nastojanja da se smeni nepopularni predsednik Kučinski dostigla su vrhunac ove nedelje, kada su se pojavili tajno snimljeni video klipovi na kojima se vidi kako saveznici Kučinskog navodno pokušavaju da podmite opozicionog poslanika kako bi sprečio smenjivanje predsednika.

Kučinski je u sredu podneo ostavku Kongresu, navodeći da nema mogućnost da vodi zemlju usled nemilosrdnih napada političkih protivnika.

On je tako preduhitrio parlament koji je trebalo da glasa o pokretanju procedure njegovog opoziva zbog veza s brazilskim konglomeratom BTP Odebreht koji je u centru korupcionaškog skandala.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike