U trendu

Mas: Još nema kompromisa SAD i Evrope oko Irana

SAD i evropske zemlje su „još uvek veoma daleko od kompromisa“ o novom sporazumu s Iranom posle američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma iz 2015, rekao je u Vašingtonu nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

„Još uvek smo daleko od kompromisa, sledimo dva veoma različita puta“, rekao je juče Mas na konferenciji s američkim kolegom Majkom Pompeom.

Pompeo je u ponedeljak predstavio „novu strategiju“ SAD posle kontroverzne odluke predsednika Donalda Trampa da jednostrano istupi iz sporazuma koji su 2015. potpisali Iran i velike sile.

Taj sporazum je predvidjao ograničavanje iranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje mejdunarodnih sankcija. Teheran je uvek demantovao da želi atomsko oružje.

Državni sekretar SAD je u ponedeljak Iranu zapretio „najjačim snakcijama u u istoriji“ ako Teheran odbije „novi sporazum“ koji bi sadržao mnogo teže odredbe u nuklearnom delu, obustavljanje iranskog raketnog programa i iranske umešanosti u sukobe na Bliskom istoku.

Američko istupanje iz sporazuma je izazvalo bes Evropljana koji su bezuspešno pokušavali da pregovaraju s Vašingtonom o rešenjima za „pojačavanje“ sporazuma iz 2015. i bavljenje iranskim akcijama u regionu koje se ocenjuju kao „destabilizatorske“.

Mas je izrazio „veliku solidarnost“ evropskih potpisnica sporazuma i EU u vezi nastavka primene nuklearnog sporazuma uz istovremene pregovore s Teheranom o njegovom proširenju.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drian je upozorio protiv ponovnog uvodjenja američkih sankcija koje bi pogodovale iranskim konzervativcima a štetile umerenjacima, poput predsednika Hasana Rohanija, i rizikovale „dalje pogoršanje“ na Bliskom istoku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.