U trendu

Mas: Uradićemo sve što možemo za Britaniju i EU

BERLIN – Nemačka će uraditi sve što može kako bi obezbedila dogovor između Evropske unije i Britanije, kada ona napusti blok, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.

„U predstojećim danima i nedeljama uradićemo sve što možemo kako bi Britanija izašla uz dogovor. Spremni smo za sve scenarije, nastavljamo da planiramo za haotičan izlazak i pojačaćemo intenzitet planiranja. Radi se o sprečavanju bilo kakvih negativnih posledica po građane i naše kompanije“, rekao je Mas u obraćanju pred Bundestagom, prenosi Rojters.

On je istakao da je neophodno da se Britanija izjasni o tome kako želi da nastavi prema izlasku iz EU, da li želi da se pozove na produženje Člana 50, odnosno pregovaračkog perioda. Takođe je podsetio da EU ima u vidu da je u maju očekuju izbori.

„Ako postoji nešto pozitivno u ovom procesu to je jedinstvo i solidarnost koje su pokazale 27 (preostalih) članica EU i moramo zadržati to jedinstvo nakon Bregzita“, rekao je Mas.

Britanska premijerka Tereza Mej doživela je poraz pred svojim parlamentom, kada je njen predlog dogovora o Bregzitu odbijen velikom većinom – 432 protiv, 202 za.

Zvanično, Britanija bi trebalo da napusti EU 29. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.