U trendu

Maslenikov: Rusija se ne meša u unutrašnja pitanja CG

PODGORICA – Rusija se nikad nije mešala u unutrašnja pitanja Crne Gore i ne meša se, izjavio je danas ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov i istakao da je na primer formiranje vlade apsolutno unutrašnja stvar zemlje, da ga ne čudi ono što neki sa strane pokušavaju da urade, ali ga čudi što ih u Podgorici slušaju.

Gostujući u emisiji Link TV Crne Gore, Maslenikov je poručio da ne treba tražiti skriveni smisao u ruskoj politici na Zapadnom Balkanu i da je njihov jedini interes bezbednost.

“Po našem mišljenju kada strani političari diktiraju koji političari mogu, a koji ne da uđu u vladu ili kada proglašavaju neku političku snagu dostojnim ili nedostojnim partnerom, takva situacija nije samo neprihvatljiva, već i nečuvena“, rekao je ruski diplomata i istakao:

„Političke partije koje su zastupljene u parlamentu dobile su konkretno podršku birača na pravednim, slobodnim, demokratskim izborima. Formiranje vlade je vaša apsolutno unutrašnja stvar, ako neko sa strane pokušava da utiče na to, tu čudi ne ono što oni čine,već da vi njih slušate”.

Istakao je da ne komentarišu politička zbivanja u Crnoj Gori.

„Za razliku od naših zapadnih kolega mi se trudimo da ne komentarišemo unutrašnja politička dešavanja u Crnoj Gori, već smatramo da su takvi komentari graniče sa mešanjem u vaša unutrašnja pitanja, a ponekad i prevazilaze tu granicu”, kazao je Maslenikov.

Rekao je da ima komunikaciju sa skoro svim političkim snagama u Crnoj Gori.

„I svi govore o potrebi jačanja i razvoja saradnje sa Rusijom. Mi smo spremni da sa budućom vladom radimo na unapređenju bilateralnih odnosa u meri u kojoj Podgorica bude spremna“, rekao je ambasador.

On je rekao da odnosi Crne Gore i Rusije nisu na nivou koji zaslužuju narodi dve zemlje i to ne zbog krivice Rusije.

„Mislim da treba da se opredelite šta želite jer mi smo spremni za jačanje odnosa“, kazao je on.

Komentarisao je azil koji je Crna Gora dala Telmanu Ismailovu, kojeg Rusija potražuje, a koji, kako kaže, nije ubedljivi politički izbeglica.

„Davanje gospodinu Ismailovu koji je optužen za teška krivična ela u Rusiji, političkiog azila u Crnoj Gori, uprkos postojanju Interpolove poternice, u Rusiji doživljavamo kao neprijateljski potez Podgorice“, kazao je Maslenikov.

Uprkos sankcijama i recipročnim mjerama, Rusija ostaje najveći investitor u privredi Crne Gore, kaže Maslenikov.

„Za 15 godina od nezavisnosti Crne Gore, ruski investitori su investirali u vašu privredu najmanje 1,5 milijardi evra, donosno prosečno, na godišnjem nivou 100 miliona. Čak i u uslovima sankcija od Rusije dobijate više nego što u svom planu predviđa, ulaže i obećava EU“, naveo je ambasador.

Istakao je da je Rusija navikla na optužbe da se meša u politiku Zapadnog Balkana.

“Citiraću našeg ministra Lavrova – glavna misija Rusije je bezbednost i stabilnost na Balkanu. Ne treba da se traži skriveni smisao u ruskoj politici ovde. Mi sarađujemo sa svim zemljama regije, na principinma međunarodnog prava, pre svega na Povelji Ujedinjenih nacija”, kazao je Maslenikov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar