U trendu

Masovni skup opozicije u Venecueli za referendum protiv Madura

Pristalice opozicije okupiće se danas u glavnom gradu Venecuele, Karakasu, i zatražiti održavanje referenduma za smenjivanje predsednika Nikolasa Madura, koga optužuju da je zemlju doveo u duboku ekonomsku krizu.

Istovremeno će biti održan i skup Madurovih pristalica, koje će pružiti podršku „odbrani revolucije“, javila je agencija Frans pres.

Opozicija je više puta pozivala gradjane da izadju na ulice, ali nije uspevala da okupi veći broj ljudi, a analitičari kao glavni razlog za to navode strah gradjana za svoju bezbednost zbog pojačanog prisustva policije.

Tokom antivladinih protesta 2014. godine, u sukobima sa policijom poginule su 43 osobe, a nekoliko stotina je povredjeno.

Venecuela se suočava sa teškom ekonomskom krizom zbog pada cene nafte, koja je izvor 96 odsto prihoda zemlje, kao i zbog nedostatka dolara za uvoz robe i nestašice hrane i lekova.

Ta zemlja pogodjena je i političkom krizom otkako je na parlamentarnim izborima prošle godine pobedila opozicija, koja traži da se do kraja 2016. održi referendum protiv Madura, optužujući ga za lošu ekonomsku situaciju u Venecueli.

Izborni savet Venecuele načelno je 2. avgusta odobrio održavanje referenduma, ali je za njega potrebno četiri miliona potpisa, koji neće moći biti prikupljeni pre kraja oktobra, a nakon toga sledi njihova verifikacija u Savetu.

Rok za referendum je 90 dana od verifikacije potpisa, što dovodi u pitanje mogućnost njegovog održavanja do kraja godine, a opozicija je optužila Savet da radi u korist Madura.

Ukoliko referendum bude uspešno sproveden pre 10. januara sledeće godine, doći će do raspisivanja novih predsedničkih izbora, ali ako bude održan posle tog datuma, Madura bi čak i u slučaju smenjivanja mogao da zameni njegov potpredsednik.

Ankete su pokazale da bi protiv Madura na referendumu glasalo 64 odsto birača.

Opozicioni lideri očekuju da će današnjem skupu prisustvovati milion ljudi, dok vlast optužuje opoziciju za „pokušaj državnog udara“, uporedjujući ga sa jučerašnjim opozivom suspendovane brazilske predsednice Dilme Rusef.

Maduro je zapretio da će lideri opozicije biti uhapšeni u slučaju nereda tokom protesta, kao i da će pojedinim poslanicima ukinuti imunitet „zbog zagovaranja puča“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.