U trendu

Masovni ubica iz Norveške: Izolacija mi škodi, zbog toga sam radikalizovan

Norveški masovni ubica Anders Brejvik, koji je ubio 77 osoba 2011. godine, izjavio je danas da mu škodi što je izolovan u zatvoru i da zbog toga postaje još više radikalizovan.

Pre dva dana u sudnici u zatvoru je počeo postupak po žalbi Brejvika (37) da su mu prekršena ljudska prava.

Brejvik je govorio pred tročlanim većem sudija i žalio se da je morao da čak pet puta dnevno skida svu odeću pred zvaničnicima zatvora.

Obučen u crno odelo i sa kravatom, Brejvik je skamnjenog izraza lica bez emocija mirno govorio pred sudijama, prenosi agencija AP.

„Izolacija mi je nanela štetu…., a radikalizacija je posledica toga. Nisam samo malo povređen, mnogo sam oštećen“, rekao je Brejvik.

Prvog dana saslušanja Brejvik je u sudnicu ušao uz nacistički pozdrav.

Predviđeno je da saslušanja traju šest dana pre nego što Apelacioni sud Borgarting izrekne presudu koja se odnosi na žalbu Brejvika da su mu narušena prava po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima time što je stavljen u izolaciju u zatvoru.

Brejvik je 2012. godine osuđen za masovno ubistvo i terorizam na 21. godinu zatvora, a ta kazna se može produžiti koliko god se bude smatrao opasnošću po društvo.

Pravni stručnjaci smatraju da će desničarski ekstremista, koji je priznao ubistva, verovatno doživotno biti u zatvoru, preneo je AP.

Bejvik se često žalio na tretman i uslove u zatvoru.

On je pažljivo isplanirao napade od 22. jula 2011. godine, kada je postavio automobil-bombu ispred sedišta vlade u Oslu, usmrtivši osam osoba i ranivši više destina ljudi.

On je potom ubio 69 osoba, većinom tinejdžera, kada je otišao na ostrvo Utoja, gde je otvorio vratru na godišnji letnji kamp omladinskog krila levičarske Laburističke partije, nakon čega se predao policiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.