U trendu

Matis i ministar odbrane Turske o krizi u odnosima, Siriji. . .

ANKARA – Američki ministar odbrane Džejms Matis razgovarao je danas telefonom sa turskim kolegom Hulusi Akarom o bilateralnim vojnim sporazumima, o Siriji i antiterorizmu, javljaju turski mediji.

Ranije juče, neimenovani izvor iz turskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da će zamenik turskog ministra spoljnih poslova Sedat Enal predvoditi delegaciju koja će otputovati u SAD kako bi razgovarala o okončanju spora, koji je izbio zbog hapšenja američkog sveštenika u Turskoj, preneo je Rojters.

Televizija Si-En-En Turk prethodno je, pozivajući se na diplomatske izvore, javila da će delegacija turskih zvaničnika otputovati u Vašington za dva dana kako bi sa američkim kolegama razgovarala o aktuelnoj krizi između dve zemlje, koja je nastala zbog hapšenja američkog sveštenika.

Ankara i Vašington postigli su preliminarne dogovore o nekim pitanjima, navodi ta mreža.

Si-En-En Turk i još neki mediji navode da će devetočlanu delegaciju činiti zvaničnici turskih ministarstava pravde, finansija i spoljnih poslova.

Odnosi između dve zemlje konstantno se pogoršavaju naročito usled nesuglasica oko Sirije kao i suđenja američkom svešteniku Endru Bransonu, koji je u Turskoj optužen za terorizam.

SAD su uvele sankcije dvojici turskih ministara zbog hapšenja Bransona, posle čega je Turska poručila da će zamrznuti imovinu dvojice američkih zvaničnika.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike