U trendu

Matis izjavio da Iran podržava terorizam, iranska vojska započela vojnu vežbu

Američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je danas u Tokiju da je Iran država koji pruža najveću podršku terorizmu, dok je iranske vojska danas saopštila da počinje novu vojnu vežbu.

„Što se tiče Irana, to je država koja najviše podržava terorizam u svetu“, rekao je tokom posete Tokiju šef Pentagona, ali je dodao da ne vidi potrebu da se poveća broj američkih vojnika na Bliskom istoku.

Kako prenose svetske agencije, on je rekao da ne smatra da je potrebno da se poveća broj vojnika SAD na Bliskom istoku, da to nije u planu u ovom trenutku, ali i da SAD imaju kapacitete da to eventualno učine.

„Mislim da bi bilo mudro da Iran prizna da ono što on radi privlači pažnju mnogih“, dodao je Matis na konferenciji za novinare s japanskim ministrom odbrane Tomomi Inadom.

Iran je danas počeo vojne vežbe koje uključuju i raketne probe, navodi se u saopštenju iranske elitne vojske, Čuvara revolucije.

Cilj vežbi je da se pokaže „potpuna spremnost (Irana) da se suoči s pretnjama“ i „ponižavajućim sankcijama“ Iranu, navodi se na sajtu Čuvara revolucije.

Tokom vežbe bićr testirani različiti tipovi radarskih sistema, rakete lokalne proizvodnje, kao i komandni centri, navodi se na sajtu.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa uvela je nove sankcije Iranu zbog njegovog programa balističkih raketa, nekoliko dana posle probe takve rakete koja je izazvala gnev Vašingtona. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.