U trendu

Matis o zonama deeskalacije: Đavo je u detaljima

Ministar odbrane SAD Džejms Matis izjavio je danas da će ta država detaljno ispitati predlog o zonama deeskalacije, čije je formiranje namenjeno ublažavanju građanskog rata u Siriji, ali je upozorio da je „đavo u detaljima“ i da još puno toga treba da se odradi, prenosi Rojters.

Sporazum o zonama deeskalacije sastavili su Rusija, Turska i Iran, a stupio je na snagu u subotu.

Snage sirijske opozicije izrazile su oštru kritiku ovog sporazuma, navodeći da Rusija nije mogla ili nije htela da sirijskog predsednika Bašara al Asada i njegove saveznike ubedi da poštuju prethodne dogovore o prekidu vatre.

Kako navodi agencija, ministar spoljnih poslova Sirije Valid al Mualem izjavio je danas da će njegova vlada poštovati sporazum dok god ga budu poštovali i pobunjenici, iako je naglasio da će nastaviti borbu protiv, kako ih je nazvao, terorističkih grupa.

Američki Stejt department izrazio je zabrinutost zbog sporazuma, navodeći da je skeptičan zbog umešanosti Irana kao države koja bi trebalo da garantuje sporazum, kao i sirijskim održavanjem prethodnih sporazuma.

Kako navodi agencija, Matis je putujući u Kopenhagen na sastanak sa američkim saveznicima, oprezno odgovorio na pitanje o šansama tog sporazuma.

„Svaki rat se vremenom završi, a mi smo dugo smišljali kako ovaj da privedemo kraju. Tako da ćemo pogledati predlog i razmotriti da li to može da uspe“, rekao je Matis.

On je dodao da su osnovni detalji još nejasni, uključujući i ko će konretno da osigura da te zone budu sigurne i koje će konkretno grupe biti držane podalje od njih.

Upitan da li smatra da bi zone deeskalacije mogle da pomognu u sukobima, on je odgovorio:

„Đavo je uvek u detaljima, zar ne? Tako da moramo da gledamo detalje“.

Kako je Rojters ranije izvestio, prema detaljima teksta koji je prethodno objavilo rusko ministarsvo spoljnih poslova, detalji plana tek bi trebalo da budu ustanovljeni u narednih nekoliko nedelja, a 4. juna biće konačno uspostavljene mape zona deeskalacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.