U trendu

Matis podržava formiranje svemirske komande

Američki ministar odbrane Džejms Matis rekao je da „apsolutno“ podržava formiranje nove vojne komande za svemir, iako nije otišao daleko kao predsednik Donald Tramp koji želi stvaranje svemirskih snaga.

„Moramo posmatrati svemir kao poprište borbe u razvoju i sigurno je da je vojna komanda jedna od stvari koje je moguće stvoriti“, rekao je juče Matis novinarima.

Tramp je u maju naredio formiranje svemirskih snaga kao šestog ogranka oružanih snaga SAD, pored kopnene vojske, vazduhoplovstva, mornarice, marinaca i obalske straže.

„Da bismo branili Ameriku, nije dovoljno samo da budemo prisutni u svemiru. Treba da dominiramo svemirom“, rekao je tada predsednik SAD.

Svemir je trenutno odgovornost ratnog vazduhoplovstva.

Pentagon bi ove nedelje trebalo da pred Kongresom iznese predloge za izvršenje Trampovog naredjenja a prema nekim dokumentima vojska će predložiti prosto formiranje svemirske komande.

Američka vojska je organizovana u geografske komande, poput komande za Bliski istok ili Afriku, pored kojih postoje i tematske komande, kao što je Strateška komanda, zadužena za nuklearno oružje.

Pentagon tako predlaže novu svemirsku komandu, ali želi da izbegne dodatnu birokratiju koja bi pratila stvaranje novih snaga.

Matis je izneo uveravanja da je Pentagon „u potpunom skladu“ s Belom kućom, a posebno s potpredsednikom Majkom Pensom, zaduženim za pitanje svemira.

„Radimo na tome. Oko toga na šta će ta organizacija da liči – a uveravam vas da će biti prikladna – još nemam sve odgovore“, naveo je on.

Vojske u svetu sve više zavise od sistema za lociranje, a obezbedjivanje satelita postaje sve važnije.

Rusija, koja poseduje svemirske snage zavisne od ratnog vazduhoplovstva, izrazila je zabrinutost zbog Trmapovih ideja o „dominaciji“ SAD u svemiru.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike