U trendu

Matvijenko u Sarajevu optužila Zapad za intervencionizam

Predsednica Gornjeg doma parlamenta Rusije Valentina Matvijenko boravila je danas u Sarajevu, gde je dala podršku zvanične Moskve opstanku i suverenitetu BiH na načelima Dejtonskog sporazuma i istovremeno iznela niz optužbi na račun SAD-a i drugih zapadnih država optužujući ih za nedopustivi intervencionizam i pritiske protiv Rusije i drugih zemalja koje žele da očuvaju svoju neutralnost.

Matvijenko, koja u BiH boravi i sutra, kada će posetiti Banjaluku i govoriti u Narodnoj skupštini RS, govorila je pred bosanskohercegovačkim zastupnicima i poručila da BiH njihova zemlja uvek može da računa na podršku Rusije kao garanta Dejtonskog sporazuma, kao i da BiH sama treba da odluči o svojoj politici.

„Rusija nikome ništa nije nametala i kategorično odbija mešanje u unutrašnje poslove drugih država“, kazala je Matvijenko koja predsedava Savetom federacije ruskog parlamenta, tela koje predstavlja interese ruskih regija.

Matvijenko slovi za blisku saradnicu ruskog predsednika Vladimira Putina i mediji je često opisuju kao politički najmoćniju ženu Rusije, prenela je HINA.

Ona je u Sarajevu kazala da u Moskvi „cene principijelno odbijanje BiH da se pridruži nelegitimnim i destruktivnim sankcijama protiv Rusije“ iako je to,primećuje hrvatska agencija, pre svega rezultat činjenice da zvaničnici iz reda bosanskih Srba uporno odbijaju da podrže bilo koju odluku koja bi bila na strani zapadne politike u odnosu prema Rusiji.

Matvijenko je istovremeno potvrdila da je produbljivanje veza s državama jugoistočne Evrope jedan od prioriteta ruske politike na evropskom tlu.

To je ocenila važnim ciljem u vremenima koja su, kako je istakla, komplikovana za mir i u kojima traje proces preuređenja svetskog poretka.

„Ovo je vrlo teško razdoblje u kojemu SAD i njegovi saveznici pokušavaju upravljati sudbinom sveta“, kazala je Matvijenko uz konstataciju da se Rusija odlučno protivi takvoj politici zbog čega je, kako tumači, izvrgnuta nemilosrdnom propagandnom ratu.

„Što god se dogodi pokušavaju da optuže Rusiju i ne ustručavaju se od laži“, kazala je Matvijenko spominjući sukob s Britanijom oko slučaja Skripal te sporove o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

„Svi ti pokušaji su beskorisni, Rusija neće odustati od svog principijelnog stava jer ne možemo ponovo dopustiti nezakonitu invaziju poput one na Irak i Libiju ili slučaj poput bombardiranja Jugoslavije“, kazala je Matvijenko.

Komentirajući posebno stanje na Balkanu Matvijenko je kazala da Rusija daje posebni značaj održanju mira u toj regiji ali je oštro kritikovala odluku Crne Gore da se pridruži NATO-u rekavši da je takva odluka nedemokratska i još jedan primer „potkopavanja sistava evropske sigurnosti“.

„Isti opasni eksperiment sada pokušavaju sprovesti i u Makedoniji“, kazala je Matvijenko.

U odnosu na samu BiH kazala je da Dejton predstavlja „alfu i omegu“ njenog funcionisanja i očuvanja načela jednakopravnosti tri naroda „i široke autonomije“ dva entiteta.

„To treba ostati netaknuto“, poručila je Matvijenko dodajući da Rusija ne vidi nikakvu potrebu za preuređenje Dejtonskog sporazuma, posebno ne na inicijative koje dolaze van BiH.

Potvrdila je i kako se Moskva zalaže za što brže zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH a protivi se politici koja od BiH traži da se opredeli uzmeđu Evropske unije i Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar