U trendu

Maurisio Makri danas polaže zakletvu kao novi predsednik Argentine

Maurisio Makri danas polaže zakletvu kao novi predsednik Argentine posle 12 godina vladavine bračnog para Kiršner, s obećanjem da će sprovesti privredne reforme i okončati praksu protekcionizma.

Odlazeća predsednica Kristina Fernandes Kiršner i njen pokojni suprug Nestor Kiršner držali su vlast u Argentini 12 godina.

Jedan broj Argentinaca joj odaje priznanje zato što je proširila socijalna davanja, nacionalizovala neke kompanije i uvela gradjanska prava kao što su gej brakovi. Njeni kritičari kažu da je stvorila kulturu socijale i zagušila treću po veličini privredu u Latinskoj Americi politikom intervencionizma.

Kristina Fernandes Kiršner održala je sinoć emocionalni oproštajni govor pred desetinama hiljada pristalica ispred predsedničke palate u Buenos Ajresu, u kome je branila svoj učinak, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

„Verujemo u to što smo ostvarili i treba da imamo pozitivan stav da osiguramo da se te stvari ne unište“, rekla je ona.

Odlazeća predsednica neće prisustvovati današnjoj inauguraciji novog predsednika posle spora s njim oko mesta održavanja ceremonije. Ona je želela da to bude u Kongresu, a Makri u predsedničkoj palati. Makri je na kraju zatražio da se sudskom odlukom proglasi da joj mandat ističe u sredu u ponoć.

Kristina Fernandes se našalila na račun toga u svom sinoćnjem govoru. „Ne mogu dugo da govorim jer ću se posle ponoći pretvoriti u bundevu“, rekla je ona.

Poslednjeg dana na mestu predsednice ona je otkrila bistu svog pokojnog supruga, bivšeg predsednika Nestora Kiršnera.

Šef države će privremeno 12 sati bit predsednik Senata Federiko Pinedo koji će preneti ovlašćenja novom predsedniku Makriju.

Makri, dosadašnji gradonačelnik Buenos Ajresa pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora 22. novembra kandidata koga je podržavala Kristina Fernandes.

On je prvi lider desnog centra koji dolazi na vlast od povratka demokratije u Argentini. Makri nije izložio detalje svoje ekonomske politike ali je rekao da će morati da sprovede brze i radikalne promene da bi povratio poverenje tržišta.

Makri nasledjuje veliki broj ekonomskih problema uključujući inflaciju od skoro 15 odsto, prema zvaničnim podacima. Drugi stručnjaci procenjuju da je mnogo viša, oko 25 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar