U trendu

MCP osudila izjave Konjevića i očekuje odgovor od vlade

PODGORICA – Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) oštro je kritikovala ministra odbrane u novoj manjinskoj vladi i lidera SDP-a Raška Konjevića, zbog toga što, kako se navodi, pred međunarodnim diplomatama ničim argumentovano opanjkava, govori neistine o verskim zajednicama, misleći pritom isključivo na Srpsku pravoslavnu crkvu.

U saopštenju koje je potpisao advokat Zoran Lazarević, predsednik Crkvene opštine topaljsko-hercegnovske i član Pravnog saveta MCP, ukazuje se da su ovo pitanja na nivou principa, usmerena na traženje zdravorazumskog i opšteobavezujućeg odgovora.

MCP je to saopštila regujući na jučerašnju izjavu Konjevića tokom susreta sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuartom Pičom, kada je, između ostalog, rekao da je „distinkcija između obaveštajne i religiozne strane jedne verske zajenice bilo teško objasniti“.

„Ozbiljan ministar, u ozbiljnoj zemlji bi morao na njih da odgovori. Njega, međutim, podsećamo kako i ptice na grani znaju da je ovde iznosio laži na račun Srpske pravoslavne crkve (SPC). Bilo bi neophodno da Crkva i javnost saznaju radi li se ovde o agendi vlade u odnosu na našu Crkvu. Ukoliko to nije stav vlade, u šta želimo da verujemo, smatramo da bi bilo prirodno da se vlada jasno i nedvosmisleno distancira od ovakvih izjava koje je ministar Konjević dao nastupajući kao vladin zvaničnik…“, stoji u saopštenju.

Iz MCP su naveli da pitanje koje se za premijera Dritrana Abazovića postavlja samo od sebe je „šta radi ovaj čovjek u, nominalno, proevropskoj i demokratskoj vladi?“

„Na koji način ovaj ministar, kao i onaj drugi, bivši predsednik iste partije (Ranko Krivokapić), širenjem laži o Crkvi doprinose proklamovanim ciljevima vlade iz ekspozea aktuelnog premijera o pomirenju, uklanjanju veštački stvaranih tenzija i poštovanju svih verskih zajednica“, pitaju takođe iz MCP.

Ukazuju da „nedelo ministra odbrane Konjevića“ zahteva neki vid sankcija i regulisanje ovakvog ponašanja visokog predstavnika državne vlasti.

Konjević, kažu, u susretima sa diplomatama izmišlja priču o nekom antidržavnom delovanju verskih zajednica zarad dezinformisanja domaće i strane javnosti.

„Na stranu njegova neukusna potreba za dodvoravanjem pred inostranim adresama, koja je ispod svakog nivoa diplomatskog dostojanstva. Na stranu i činjenica da nam je svima poznata anticrkvena, antisrpska i mrziteljska politika partije iz koje ovaj ministar dolazi (SDP). Ostaje nejasno, kome i kakvu korist mogu doneti ovakve manipulacije i blamiranja crnogorskog ministra odbrane kada govori o ‘obaveštajnoj strani jedne verske zajednice’ i ‘političkom uticaju’ nekakve ‘treće strane’ koji navodno dolazi preko te verske zajednice“, pitaju iz MCP u saopštenju dostavljenom medijima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.