U trendu

Mecola: Narodi Evrope uz UKR, pomoci cemo u obnovi gradova

KIJEV – Predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola izjavila je danas tokom posete Kijevu da narodi Evrope stoje uz Ukrajinu i da će pomoći u obnovi njenih gradova nakon rata sa Rusijom, preneo je Rojters.

Mecola je, takođe, rekla da će EP podržati napore Ukrajine da započne proces pridruživanja Evropskoj uniji.

„Molim vas, verujte mi kada kažem da Evropski parlament, Evropska unija i narodi Evrope stoje uz Ukrajinu. Zato sam danas ovde, jer mi stojimo uz vas“, rekla je ona po dolasku u ukrajinsku prestonicu Kijev.

Mecola je dala tri obećanja Ukrajini.

Prvo obećanje odnosi se na, kako je kazala, invaziju predsednika Rusije Vladimira Putina na Ukrajinu, koja je u dirktnoj konfrontaciji sa Evropom, međunarodnom zajednicom i svetskim poretkom zasnovanim na pravilima i koja neće ostati bez odgovora.

„Drugo, Evropska unija prepoznaje vaše evropske ambicije i težnju da budete zemlja kandidat za sukcesiju. I možete računati na punu podršku Evropskog parlamenta u postizanju ovog cilja“, istakla je Mecola.

Treće obećanje koje je iznela odnosi se na pomoć u obnovi gradove kada se završi, kako je izjavila, ovaj ilegalni, ničim izazvan i nepotreban rat.

„Već smo pružili finansijsku, vojnu i humanitarnu pomoć“, istakla je ona.

To će biti nastavljeno i povećano, kazala je Mecola na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ruslanom Stefančukom, predsednikom ukrajinske Vrhovne rade.

Stefančuk je rekao da su razgovarali o produženju međunarodnih sankcija Rusiji, humanitarnoj i vojnoj pomoći Ukrajini i procedurama za pristupanje EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar