najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mediji: Osujećeno više atentata u Briselu

Belgijska policija opsežnim racijama i hapšenjima u nedelju uspela je da osujeti više atentata islamističkih terorista u Briselu, tvrde danas listovi De Tejd i Eko, koji se pozivaju na dobro obaveštene izvore.

Najviši stepen uzbune zbog „neminovne pretnje terorističkim napadima“ je zadržan jer snage bezbednosti i dalje tragaju za „tvrdim jezgrom“ terorista koji su, navodi Eko, imali za cilj da „prestonicu Evrope pretvore u krv i vatru“.

Danas su belgijske vlasti ipak delimično i uz nadzor dve stotine policajaca odobrile rad nekoliko linija briselskog metroa, dok su đaci krenuli u škole gde ih je dočekalo 300 policajaca koji ih štite.

Većina radnji i trgovačkih centara, restorani, bioskopi, pozorišta i dalje su zatvoreni, a jake policijske snage i vojska patroliraju ulicama koje su danas malo oživele, iako stanovništvo ne krije strah od terorističkih napada.

Prema De Tejdu i Ekou, osujećeni atentati islamskih ekstremista su za ciljeve imali više mesta u belgijskoj prestonici, „po istoj šemi kao u Parizu 13. novembra“.

U izveštajima se dodaje da, iako je dosad u pritvor stavljeno petoro, a optužnica podignuta samo protiv jednog uhapšenog koji je priznao da je upleten u atentate u Parizu i planove za napade u Briselu, belgijske snage bezbednosti su uspele da spreče atentate jer su pohvatani ili stavljeni pod pasku mnogi „simpatizeri terorista, otkrivena skrovišta, novac“.

I dalje je u bekstvu glavni osumnjičeni za pripremu atentata u Briselu Salah Abdeslam, francuski državljanin marokanskog porekla koji je nastanjen u Briselu i koji je učestvovao u atentatima i pokolju 130 ljudi u Parizu. Prema francuskim medijima, nemačka policija na području Hanovera traga za njim.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike