U trendu

Mediji: Pokrenuta istraga protiv Netanjahua o finansiranju iz inostranstva

Izraelska policija istražuje da li je premijer Benjamin Netanjahu primao novac nelegalno od stranih donatora, javio je danas drugi kanal izraelske televizije.

U izveštaju se navodi da se proverava transfer novca u periodu kada je Netanjahu drugi put bio premijer od 2009. godine.

Izraelski mediji javljaju da istragu vodi mala grupa detektiva i advokata, ali da nije ograničena samo na Izrael, već zahteva i ispitivanje u inostranstvu. Zvanično se opisuje kao provera ali izraelski list Harec navodi da se radi o punoj istrazi i da se svi prihvatljivi koraci preduzimaju kako bi se osumnjičeni doveli na ispitivanje.

„Svaki put kada odem u istorijsku posetu u inostranstvu govori se o nekoj istrazi. To su gluposti“, rekao je novinarima Netanjahu, koji je trenutno u poseti potsaharskoj Africi, na putu iz Entebea u Ugandi u Najrobi u Keniji.

Ova istragaje navodno se vodi uz još tri, uključujući sumnje na preterane troškove za održavanje Netanjahuove rezidencije, skupa putovanja i fondove koje je dobio sa kampanju od francuskog tajkuna Arno Mimrana koji je pod istragom za utaju poreza u toj zemlji.

Krajem maja policija je preporučila da se podigne optužnica protiv Netanjahuove supruge Sare zbog sumnji na nepravilnosti naručivanje hrane za porodična okupljana i isplata zarada osobi koja se brine o njenom ostarelom ocu iz javnih fondova.

U isto vreme obnovljena je ranije pokrenuta istraga putovanja članova Netanjahuve porodice, a odnosi se na vreme kada je on bio ministar finansija. Pojavile su se i sumnje u veze Netnjahua sa tajkunom Mimranom, kao i na to da je on ranije finansirao odmore Netanjahua i njegove porodice.

Za vreme sudjenja tajkun je svedočio kako je dao Netanjahuu milion dolara za izbornu kampanju ali je kasnije taj iskaz popravio, rekavši da mu je dao mnogo manje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.