U trendu

Mediji: Ruski izgnanik pronadjen mrtav u Londonu

Rus Nikolaj Gluškov, bivši poslovni partner oligarha i protivnika Kremlja Borisa Berezovskog, pronadjen je u Londonu mrtav u još nerazjašnjenim okolnostima, preneli su danas britanski i ruski mediji.

Britanska antiteroristička policija otvorila je istragu „iz predostrožnosti zbog veza koje je imao taj čovek“ ali nije navela identitet pokojnika.

List Gardijan je preneo da je to Nikolaj Gluškov (68), Rus koji je dobio politički azil 2010. godine u Velikoj Britaniji.

Gluškova ćerka Natalija izjavila je ruskom listu Komersant da su na njegovom telu  pronadjeni tragovi davljenja.

Njegova smrt dolazi usred tenzija izmedju Londona i Moskve zbog afere Sergeja Skripala, bivšeg ruskog agenta koji je 4. marta otrovan na jugozapadu Velike Britanije. Britanske vlasti smatraju da je Rusija odgovorna za njegovu smrt.

Britanska policija je navela da nema dokaze o vezi izmedju ta dva slučaja.

Gluškov, bivši kadar ruske aviokompanije Aeroflot devedesetih godina, bio je osudjen na osam godina zatvora u odsustvu u martu 2017. godine u Rusiji. Optužen je da je aviokompaniji naložio da 20 miliona dolara prebaci na njegove bankarske račune u Švajcarskoj.

Krivični postupak je pokrenut dok je Gluškov bio poslovni partner Berezovskog koji je pronadjen mrtav u svojoj rezidenciji kod Londona 2014. godine. Pronadjen je obešen a Gluškov je tada izrazio sumnju da je izvršio samoubistvo.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike