U trendu

Mediji: Sednica Sobranja u 21 čas, odmah glasanje

SKOPLJE – Makedonska TV21 objavila je da će u 21 čas večeras početi sednica Sobranja na kojoj se odmah očekuje glasanje o ustavnim promenama.

Ova televizija navodi da nema zvaničnu potvrdu, dok su drugi mediji istu informaciju pripisali predsedavajućem Sobranja Talata Džaferiju.

Opoziciona VMRO DPMNE saopštila je, međutim, da je za nju „današnja sednica parlamenta završena“, pošto do roka nisu obavešteni o njenom nastavku.

„U skladu sa članom 68, stav 4, poslovnika, sednice Sobranja traju od 11 do 18 sati, osim ako se pismom predsednika Sobranja drugačije ne odluči. Do 18:30 sati nismo dobili nikakvo obaveštenje i smatramo da je današnja sednica završena“, piše u saopštenju te stranke.

Sednica makedonskog parlamenta, na kojoj je trebalo da bude nastavljena rasprava o ustavnim promenama u skladu sa Prespanskim sporazumom o novom imenu države, najpre je bila zakazana za 12 sati, a potom najavljena za 15 sati, da bi se tokom večeri pojavila vest da je zaakzana za 21. sat.

Makedonski premijer Zoran Zaev i deo poslanika opozicione stranke VMRO-DPMNE u međuvremenu su napustili zgradu makedonskog parlamenta.

Zaev je prilikom napuštanja Sobranja i odlaska u zgradu makedonske vlade, poručio za TV21 da se čine napori da se obezbedi parlamentarna većina.

Ova televizija navodi da je Zaev, na pitanje do kada će trajati sednica, odgovorio da je on samo gost i da Sobranje treba da odluči o tome.

„Tu sam samo gost i na Sobranju je da odluči. Čine se pokušaji da se obezbedi većina. Svakako da to bude u normalnim okolnostima“, rekao je Zaev.

Makedonski mediji prethodno su objavili da ni posle šest sati nije počela sednica Sobranja na kojoj je trebalo da bude nastavljena rasprava o ustavnim promenama u skladu sa Prespanskim sporazumom.

Tenzije su podignute, a „igra nerava“ i neizvesnost se nastavljaju, prenose mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.