U trendu

Mediji: Turistička sezona u HR i rekordna i katastrofalna

ZAGREB – Zvaničnih informacija o efektima ovogodišnje turističke sezone u Hrvatskoj još nema, ali se poslednjih sedmica mnogo govori o njenom podbačaju u nekim mestima na Jadranu, posebno na ostrvima, gde je, kako kaže, broj gostiju drastično pao u odnosuna prošlu godinu.

Mediji pišu da je se u Hrvatskoj ove godine dogodio svojevrsni fenomen prema kojem je sezona istovremeno rekordna, ali i katastrofalna.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, komercijalni smeštaj u Hrvatskoj u maju je koristiilo 1,6 milona turista ili 4,5 posto manje nego u istovreme prošle godine, a broj noćenja je pao za 14,6 posto, na nešto više od 4,9 miliona.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih šest meseci turizam beleži rast dolazaka, ali nisu predstavljeni svi podaci, prenose mediji.

U komercijalnom smeštaju u tom je mesecu bilo oko 215.000 domaćih turista, što je 7,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a ostvarili su oko 486.000 noćenja, 10,1 posto više.

Istovremeno je zabeležen pad dolazaka stranih turista u odnosu na isti mesec prošle godine za 6,2 posto. Pritom je u isto vreme zabeležen i pad brojanoćenja za 16,7 odsto.

Od stranih turista najviše je bilo onih iz Nemačke, 208.000, koji su ostvarili 973.000 noćenja. U poređenju sa majom prošle goidne zabeležen je znatan pad dolazaka nemačkih turista, za 36,5 posto, pri čemu su ostvarili 47,8 posto manje noćenja.

Slede noćenja turista iz Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Slovenije, SAD-a, Poljske, Francuske i Nizozemske. Pritom, turisti iz Slovenije, UK-a i SAD-a ostvarili su porast noćenja, a oni iz Austrije, Poljske, Francuske i Holandije – pad.

Kako pokazuje izvešće DZS-a, u maju ove godine najviše noćenja turista ostvareno je u hotelima, i to više od dva miliona, što je 43,2 posto od ukupno ostvarenih noćenja. U odnosu na maj 2018., u hotelima je ostvaren porast dolazaka turista za 4,4 posto, ali pad noćenja za 1,7 posto.

Grad s najviše ostvarenih dolazaka i noćenja turista je Dubrovnik.

U prvih pet meseci ove godine u komercijalnim smeštajnim objektima turisti su ostvarili 3,6 miliona dolazaka i 9,9 miliona noćenja, što je porast dolazaka turista za 3,9 posto, ali pad noćenja za 4,0 posto u odnosu na isto razdoblje 2018., stoji u izvešću DZS-a.

Ministar turizma Gari Kapeli je, komentarišući podbačaj turističke sezone, rekao da treba gledati rezultate ostvarene u celom periodu turističke sezone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.