U trendu

Medijima omogućena poseta ruskoj vazdušnoj bazi u Siriji

Rusko Ministarstvo odbrane omogućilo je novinarima baziranim u Moskvi da posete rusku vojnu bazu u zapadnoj Siriji sa koje poleću ruski borbeni avioni u vazdušne akcije, što je prvi put da predstavnici stranih medija mogu izbliza da vide tu operaciju.  

Novinari su prevezeni noćas u bazu Hemeimim blizu priobalnog grada Latakije. Kremlj je juče objavio da je sirijski predsednik Bašar el Asad posetio Moskvu prethodnog dana i razgovarao s predsednikom Vladimirom Putinom, a najavio je i diplomatsku inicijativu na sastankui šefova diplomatija Rusije, SAD, Saudijske Arabije i Turske sutra u Beču. 

Rusija sprovodi svakodnevne vazdušne udare u Siriji od 30. septembra da podrži ofanizivu sirijske vlade. Moskva navodi da su joj meta ekstremisti, posebno iz grupe Islamska država i druge ekstremističke organizacije, ali SAD i druge zemlje su kritikovale te napade smatrajući da su prvenstveno usmereni na grupe koje se bore protiv snaga predsednika Bašara el Asada, i da će samo dalje rasplamsati nasilje.

Novinarima je prikazana dobro organizovana operacija u bazi Hemeimim. Veliku bazu štite sistemi protivvazdušne odbrane postavljeni po ivicama baze.

Desetine borbenih aviona mogli su da se vide u bazi. Ruskim vojnicima, obučenim u uniforme prilagodjene pustinjskim uslovima, zabranjen je razgovor s novinarima.

Od ranog jutra desetak aviona je poletelo u borbenu misiju. Veliki ruski teretni avion je sleteo u bazu i dva manja vojna transportna aviona Il-76 se takodje nalaze na pisti.

Posade su pripremale avione za poletanje, postavljale na njih bombe i rakete, dok su borbeni helikopteri leteli oko baze da osiguraju da nema pretnje od kopnenog napada.
Bezbednosne snage čuvaju ključne instalacije, a redovi okplopnih transportnih vozila parkirani su u blizini.  

AP navodi da je Putin, pri pokretanju vazdušne kampanje svakako znao da ona neće promeniti tok rata i pomoći Asadovim snagama da pobede. Njegov cilj je, kako ocenjuje agencija, da pokaže glavnim igračima u sirijskom sukobu da neće moći silom da sruše Asada i da pomogne da se sirijska vlada učvrsti na teritorijama koje su još pod njenom kontrolom. 

Širi cilj medjutim je, kako izgleda, pokretanje političkih razgovora kroz koje bi mogla da se očuva sirijska država i omogući Moskvi da zaštiti svoje interese u regionu.

Još jedan od Putinovih ciljeva sa sirijskom vojnom intervencijom jeste da dovede do dijaloga Moskve i Vašingtona u kome bi Rusija bila tretirana kao jednaki partner.  On se nada da bi ovo doprinelo popravljanju veza i okončanju zapadne izolacije zbog ukrajinske krize, ocenjuje AP.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.