U trendu

Međunarodna poternica za osumnjičenim zbog eksplozije

GETEBORG – Švedsko tužilaštvo izdalo je danas međunarodnu poternicu za stanarom zgrade u drugom po veličini gradu Geteborgu, nakon eksplozije ranije ove nedelje, koja je izazvala požar i povrede kod 16 osoba od kojih su četvoro u teškom stanju.

Vlasti su saopštile da je muškarac, koga nisu imenovali, osumnjičen za pokušaj ubistva, podmetanje požara i opšte opasnosti, prenosi AP.

Navodi se da je muškarac star 50 godina i da bi trebalo da bude izručen Švedskoj ako bude uhapšen, ali za sada nije potvrđeno da je taj čovek u inostranstvu.

Švedski mediji objavili su da je rođen u Poljskoj i da je u toj zgradi živeo sa majkom.

Švedski radio preneo je izjavu neimenovanog komšije koji je rekao da je osumnjičeni imao „mnogo hemikalija, bilo u stanu ili u podrumu, koje su prouzrokovale jak miris“.

Prema švedskim novinama vlasnik nekretnine pokušavao je da iseli muškarca i njegovu majku iz njihovog stana u zgradi, a neki od medija objavili su da je selidba planirana za dan eksplozije.

Vodeći švedski dnevnik Aftonbladet je saopštio da je policija već optužila tog čoveka za nekoliko krivičnih dela nedelju dana pre eksplozije,a list je takođe izvestio da je osumnjičeni, nakon što mu nije bilo dozvoljeno da vidi majku u staračkom domu zbog ograničenja pandemije, uznemiravao nekoliko ljudi, uključujući vlasnika zgrade.

U ranim jutarnjim časovima 28. septembra stambeni blok je razoren snažnom eksplozijom, a požar koji se proširio oštetio je najmanje 140 stanova , zbog čega je na stotine stanovnika evakuisano, a četiri osobe su u kritičnom stanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.