U trendu

Međunarodne organizacije stvorile hiljade radnih mesta

BEČ – Međunarodne organizacije i ambasade, kojima je sedište u Austriji, stvorile su hiljade radnih mesta, pokazuje studija ekonomskog instituta “IHS”.

Međunarodne organizacije I ambasade generisale su više radnih mesta nego što je bečka Opšta bolnica (AKH) I javni prevoz Beča (Wiener linien) zajedno, to jest ukupno 18.490, od kojih 15.440 radnih mesta na puno radno vreme.

U poređenju sa studijom iz 2018.zabeležen je rast od pet odsto.

Oko dve trećine radnih mesta nastalo je indirektno, odnosno kroz efekte primanja.

Bruto efekat dodatne vrednosti iznosi 1,35 milijardi evra (plus tri odsto), a čak i na osnovu poreza, i pored poreskih privilegija diplomata, država kasira 527 miliona evra.

U te proračune uključene su manifestacije, Međunarodna škola, kao i troškovi svih diplomatskih predstavništava u Beču.

„Austrija može biti ponosna da je sedište brojnih međunarodnih organizacija. Mi time nismo dobili samo jednu uglednu vizit kartu u inostranstvu, već i vredne ekonomske resurse u zemlji“, ocenio je ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg.

On je izrazio nadu da će Austrija i naredne godine moći da opravda svoj ugled kao mesto susreta i dijaloga, ukazujući da je ove godine diplomatija, a tako i sedište UN gotovo potpuno prešlo u virtuelni prostor.

Najveći poslodavac je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa 2.488 zaposlenih i izdacima u visini od 291,4 miliona evra godišnje.

Zatim slede druge organizacije pri sedištu UN u Beču, kao što su Organizacija za industrijski razvoj (UNIDO), Međunarodni institut za primenjenu sistemsku analizu (IIASA), ali i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), OPEK, Svetska banka, Agencija EU za osnovna prava (FRA), i druge.

Pošto nemaju podatke o potrošnji pripadnika međunarodnih organizacija autori studije su procenili da oko 77 odsto primanja troše u Austriji.

Da bi privukla međunarodne organizacije da se nasele Austrija ima i izvesne troškove, koji su, međutim, daleko manji od prihoda.

Tako je za održavanje prostorija koje su stavljene na raspologanje Ministarstvo spoljnih poslova Austrije prošle godine potrošilo svega 2,4 miliona evra.

Inače država već decenijama odustaje od naplate kirije za zgradu u kojoj je sedište UN, što je izostanak od oko 40 miliona evra kirije godišnje uz pretpostavku da bi se naplatila kirija u visini od 15 evra po kvadratnom metru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.