U trendu

Međunarodni apel talibanima da zaustave vojne ofanzive

KABUL – Petnaest diplomatskih misija i predstavnik NATO u Kabulu, uputili su danas zajednički apel talibanima da zaustave vojne ofanzive širom Avganistana, samo nekoliko sati nakon što učesnici mirovnog sastanaka u Dohi nisu uspeli da postignu dogovor o prekidu sukoba.

Delegacija visokih avganistanskih zvaničnika pregovarala je tokom poslednja dva dana sa političkim rukovodstvom talibana u Dohi, ali u saopštenju talibana objavljenom kasno sinoć ne spominje se prekid eskalirajućeg nasilja u Avganistanu, penosi Rojters.

„Tokom ovogodišnjeg Kurban-bajrama talibani bi trebalo da zauvek odlože oružje i pokažu svetu svoju posvećenost mirovnom procesu“, navodi se u zajedničkom saopštenju 15 diplomatskih misija i predstavnika NATO.

Zajedničku izjavu potpisali su predstavnici Australije, Kanade, Češke, Danske, delegacije Evropske unije, Finske, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Južne Koreje, Holandije, Španije, Švedske, Velike Britanije, SAD i visoki civilni predstavnik NATO.

Tokom proslavljanja Kurban Bajrama u poslednjih nekoliko godina, talibani su objavljivali privremeni prekid vatre, želeći da omoguće Avganistancima da praznične dane provedu u miru.

Ove godine, u jeku borbi za teritorije širom Avganistana, talibani se nisu oglašavali s takvim porukama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.