najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Međusobne optužbe pobunjenika i vojske za upotrebu hlorina

Sirijski pobunjenici otvorili su novi front u Alepu u trenutku kada se borbe šire trećeg dana snažnog pobunjeničkog kontranapada s ciljem razbijanja vladine opsade nad delom tog sirijskog grada koji je u rukama opozicije, dok se dve strane međusobno optužuju za upotrebu otrovnog gasa hlorina, javlja Rojters.

Sirijski državni mediji su danas javili da su ekstremisti ispalili granate koje sadrže hlorin na stambene četvrti zapadnog dela Alepa koji je u rukama vlade, Al-Hamdanije, što pobunjenici negiraju i tvrde da su vladine snage ispalile otrovni gas na drugoj liniji fronta.

Državni mediji su preneli i izjavu direktora bolnice u Alepu koji kaže da je 30-ak osoba, među kojima ima i civila i vojnika, imalo gušenje u, kako je naveo, pobunjeničkom napadu gasom, ali nije rekao da ima mrtvih.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je potvrdila navode o gušenju među vladinim vojnicima u dvema oblastima na liniji fronta koje su granatirali pobunjenici, ali napominje da ne zna da li je uzrok gušenja bio hlorin.

Istovremeno, pobunjenici tvrde da je vojska granatirala hlorinom distrikt Rašidin koji je u rukama pobunjenika, a objavili su i video-snimke na kojima se, kako navode, vide ljudi sa respiratornim problemima.

Pobunjenici, u koje spadaju i frakcije Slobodne sirijske armije i džihadisti, pokušavaju da okončaju opsadu zauzimanjem oblasti pod kontrolom vlade u Alepu, kako bi povezali istočni deo grada koji kontrolišu pobunjenici sa ruralnim zonama zapadno od grada, koje su takođe u rukama pobunjenika, navodi britanska agencija

1 komentar
  1. Dario

    Bas me briga sta kaze Rojters. A sta kaze RT ?

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike