U trendu

Međuvladina konferencija EU i Srbije 22. juna u Luksemburgu

BRISEL, 11. juna ( Tanjug) – Zemlje članice EU usaglasile su danas zajedničku poziciju o održavanju Međuvladine konfrencije sa Srbijom 22. juna u Luksemburgu.

U pitanju će biti politička konfrencija bez otvaranja novih klastera, saznaje Tanjug u Briselu.

Očekuje se da će se na Međuvladinoj konfrenciji 22. juna sveobuhvatno sagledati odnosi EU i Srbije kao i da će biti predstavljena primena nove metodologije na pristupni proces Srbije.

Srbiju će na konferenciji u Luksemburgu predstavljati ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović, dok bi sa EU strane trebalo da bude pristuno više ministara zemalja članica, komesar za proširenje EU Oliver Varheji i šef diplomatije Žosep Borelj.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, ali i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izrazli su očekivanje da bi Srbija do kraja godine, po novoj metodologiji, mogla da otvori nekoliko kalstera.

Govori se o klasterima tri i četiri koji se odnose na ekonomske reforme, odnosno transport, energetiku, očuvanje životne sredine i borbu protiv klimatskih promena.

Takvim redosledom Srbija bi praktično paraleno sa EU radila na evropskim prioritetima za naredini period, ocenjuju u Briselu.

Članice EU bi trebalo da na jesen ponovo procenjuju napredak koji je Srbija ostvarila u reformama, posebno u oblasti vladavine prava, i da na osnovu toga daju ”zeleno svetlo” za otvaranje klastera.

Evropska komisija, koja za jesen priprema redovni godišnji izveštaj o napretku Srbije, u svom prolećnom ”non pejepru” pozitivno je ukazala na aktivnosti nove Vlade u Srbiji kada je reč o poslednjim koracima koji se preduzimaju u oblasti reforme vladavine prava u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.