Među žrtvama zemljotresa za sada nema srpskih državljana

Među do sada pronađenim žrtvama snažnog zemljotresa, koji je rano jutros pogodio centralnu Italiju, nema srpskih državljana, rekla je konzul Ambasade Srbije u Italiji Ljiljana Zarubica.

Foto: Beta

Foto: Beta

Prema njenim rečima, epicentar zemljotresa je bio u mestu Akumoli, na svega četiri kilometra dubine, što ukazuje na njegovu razornost, a jutrošnji zemljotres je po karakteristikama veoma sličan zemljotresu koji se pre nekoliko godina dogodio u Akvili.

„Bilans žrtava se još uvek ne zna. Za sada se govori o ukupno 11 žrtava, i to u nekoliko mesta – Amatriče, Arkvata del Tronto, Akumoli i Peskara del Tronto, dok gradonačelnik Akumulija na prvom programu radija RAI 1 govori o stotinama nestalih“, rekla je Zarubica.

Ona je istakla da Ambasada, od prve informacije o zemljotresu, prati sve aspekte katastrofe i u kontaktu je sa nadležnim italijanskim organima.

„U ovom momentu nemamo potvrdu da se među do sada pronađenim žrtavama nalazi neko od naših državljana. Nastojimo da stupimo u kontakt sa organima civilne zaštite da bismo ustanovili da li među povređenima, poginulima ili nestalima ima naših državljana“, kazala je Zarubica.

Ona je dodala da Ambasadu Srbije u Italiji do sada nisu iz Beograda kontaktirale porodice naših građana koji borave u Italiji.

„Aktivno pratimo situaciju i nastojaćemo da obezbedimo informacije što je moguće pre, kao i da posredstvom Ministarstva spoljnih poslova obavestimo našu javnost blagovremeno“, navela je Zarubica.

Snažan zemljotres, jačine 6,2 stepeni po Rihterovoj skali, pogodio je jutros u 03.36 sati planinski deo centralne Italije, a broj poginulih je prema do sada objavljenim podacima 21.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar