U trendu

Medvedev i Vučić: Prijateljstvo na racionalnim osnovama

Premijeri Rusije i Srbije Dmitrij Medvedev i Aleksandar Vučić ocenili su danas posle razgovora u Moskvi da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski i založili se za jačanje saradnje posebno na ekonomskom planu.

Posle razgovora delegacija dve zemlje, prvo u užem, a potom u širem sastavu, u prisustvu dvojice premijera potpisan je paket dokumenata o saradnji a Medvedev je izrazio nadu da će ta dokumenta prerasti u međudržavne sporazume.

Medvedev je ocenio da se između Srbije i Rusije „razvija uspešna i prijateljska saradnja“. „Imamo bogatu istoriju i blistavu budućnost naših država“ kazao je ruski premijer.

U početku govoreći na ruskom, Vučić je rekao da su odnosi Rusije i Srbije tradicionalno prijateljski i zahvalio Rusiji zbog podrške u Unesku.

On je dodao da se u prethodnom periodu, koji je bio težak za Rusiju, Srbija pokazala kao prijatelj, jer uprkos celom svetu nije uvela sankcije Rusiji i naglasio da  će s tom politikom Srbija nastaviti i ubuduće.

„Ostaćemo prijatelji, ali ćemo na racionalnim osnovama da gradimo odnose u interesu obe zemlje“ rekao je premijer Srbije.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Medvedev je kazao da je ona ove godine u padu zbog menjanja cena energenata koje Rusija izvozi u Srbiju, nestabilnosti na svetskom tržištu i kursnih razlika.

Dodao je, međutim, da je u pojedinim sferama došlo do napretka, kao što je saradnja u agroindustriji gde je, kako je naveo, razmena prošle godine porasla za 70 odsto, a ove za još 40 odsto.

„Srbija već zauzima mesto na ruskom tržištu i nadam se da će ga učvrstiti jer sankcije nisu večne“, dodao je ruski premijer.

On je kazao i da Rusija nastavlja sa velikim projektima u Srbiji, pre svega u oblasti energetike, kao i rad na osiguranju isporuka gasa razmatranjem drugih maršruta za isporuke i saradnju u oblasti izgradnje infrastrukture.

Vučić je istakao da je posebno porasla saradnja u oblasti poljoprivrede i da očekuje napredak i u oblasti građevinarstva, dodajući da su za srpska preduzeća široko otvorena vrata u Rusiji.

Vučić je rekao da se razgovaralo i o brodogradilištima, remontu mašina u Srbiji i proširenju gasnog skladišta Banatski dvor sa 460.000 na milion kubnih metara godišnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.