U trendu

Medvedev: Rusiju nije dobro ucenjivati

Premijer Ruske federacije Dimitrij Medvedev dolazi večeras u zvaničnu dvodnevnu posetu Sloveniji tokom koje će sutra prisustvovati svečanosti kod Ruske kapelice na planinskom prelazu Vršič, u Julijskim alpima, razgovarati sa najvišim predstavnicima zemlje domaćina i potpisati nekoliko međunarodnih sporazuma.

Poseti visokog gosta iz Rusije se u Sloveniji pridaje veliki značaj, jer će tokom nje biti obavljeni značajni politički razgovori.

Ruska kapelica na prelazu na 1.611 metara nadmorske visine, koju decenija odžavaju Slovenci, a posebno Opština Kranjska Gora, postala je simbol rusko-slovenačkog prijateljstva.

U intervjuu za list Delo, ruski premijer je pored ostalog rekao da s Rusijom ne treba razgovarati s pozicije moći, i da Rusiju ne treba ucenjivati „što dokazuje i čitava Ruska istorija“.

On je izrazio žaljenje štu su, kako je rekao, Evropska unija (EU) i SAD referendumsku odluku građana poluostrva Krim o priključenju Rusiji iskoristili za uvođenje „protivruskih mera“.

„Put sankcija je besmislen i kontraproduktivan“, ocenio je on i dodao da „zbog sankcija trpe obe strane.“

Medvedev je ukazao da „niko nema koristi od smanjenja trgovine, a posebno od veštačkih prepreka koje su motivisane dnevno-političkim odlukama“.

„Da li su sankcije postigle svoj cilj? Naravno da nisu. Da li su otežale život? Jesu, ali ni izdaleka samo Rusiji. I sami dobro vidite da su u mnogo pogleda kao bumerang udarile po onima koji su ih uveli“, naveo je pored ostalog premijer Rusije u intervjuu za Delo.

Medvedev će sa domaćinima potpisati sporazume o saradnji u kulturi, kao i sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Povodom dolaska premijera Rusije, sinoć je pred prepunim gledalištem Letnje scene „Križanke“ u Ljubljani toplo pozdravljen koncert ansambla „Rus“ iz grada Vladimira.

Ovogodišnja svečanost kod Ruske kapelice na Vršiču pada u vreme stote godišnjice Prvog svetskog rata tokom kojega je za snabdevanje ratišta duž reke Soče bilo važno izgraditi komunikacije do bojišta i visokogorskih odbrambenih položaja.

Austrougarske vlasti su 1915. ubrzano gradile put preko prelaza Vršič u čijoj izgradnji su učestvovali ruski zarobljenici koje je zatrpala snežna lavina. Zarobljenici su na tom mestu izgradili crkvicu u spomen na poginule.

Na svečanosti na Vršiču ove godine će govoriti i premijer Slovenije Miro Cerar, a u ime Društva Slovenija-Rusija bivši predsednik Milan Kučan. Među zvanicama će na svečanosti biti i predstavnici svih konfesija u Sloveniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.