Medvedev: Širenje NATO jasna pretnja za Rusiju

MOSKVA – Moskva je zabrinuta zbog širenja NATO jer su njegovi vojni kapaciteti, uključujući nuklearne, usmereni ka Rusiji, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

„Šsirenje NATO je jasna pretnja za Rusiju, a jasan je i izazov“, rekao je Medvedev u intervjuu za list „Komersant“.

On je naveo da NATO još uvek „pokušava da okruži Rusiju“, uprkos činjenici da dva bloka sada više nisu „u stanju konfrontacije ili čak konflikta“, kao nekad Varšavski pakt i NATO, prenosi Tas s.

Štaviše, dodao je, NATO se širi i čini sve da uključi sve više zemalja.

„Ne možemo da zatvaramo oči pred tim zato što ostaje princip nuklearnog pariteta, kao i činjenica da vojni lideri moraju da budu svesni veličine strateških nuklearnih snaga različitih zemalja. Šta god naše kolege iz zemalja NATO kažu, oni to čine tretirajući Rusiju kao potencijalnog protivnika. Očigledno je da su njihovi vojni kapaciteti, uključujući nuklearne su usmereni na Rusiju“, kazao je ruski premijer.

Prema Medvedevu, Moskva je prirodno zabrinuta zbog toga što se „obruč oko Rusije“ steže a broj članica NATO nastavlja da raste.

„I mi ne treba da razmišljamo samo o pretnjama strateškim nuklearnim snagama, već i o taktičkom nuklearnom oružju koje dobija karakteristike strateskog jer se približava ruskim granicama, kao i o konvencionalnom oružju koje zbog sposobnosti preciznih udara, može da načini strašnu štetu“, rekao je Medvedev.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike