U trendu

Medvedev: Ulazak UKR u NATO opasniji od ulaska FIN i Švedske

MOSKVA – Ulazak Ukrajine u NATO je mnogo opasniji za Rusiju od ulaska Finske i Švedske u Alijansu zbog nerešenih teritorijalnih sporova i drugačijeg shvatanja statusa Krima, izjavio je danas zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

„Odgovor je očigledan. Ukrajina u NATO je opasnija za našu zemlju. I to zbog onoga što je predsednik Vladimir Putin više puta rekao. Prisustvo nerešenih teritorijalnih sporova, kao i drugačije shvatanje statusa regiona. Za nas je Krim deo Rusije. I to je – zauvek“, rekao je Medvedev u intervjuu za „Argumente i činjenice“, odgovarajući na pitanje šta je opasnije za Rusiju – Ukrajina u NATO ili Finska i Švedska, prenela je agencija RIA Novosti.

Ulazak Švedske i Finske u NATO ne preti Rusiji ničim novim, ali će Rusija biti prinuđena da ojača svoje granice, a izgledi da ruske iskandere dobiju na kućnom pragu i plaćaju poreze u odbrambene svrhe pod okriljem NATO teško da će oduševiti građane dve zemlje kandidata, izjavio je Medvedev.

„Ulazak Švedske i Finske u NATO ne donosi nam nove pretnje. Ove zemlje su ranije imale odnose sa Rusijom koji se mogu nazvati prilično uvažavajućim i obostrano dobronamernim. Predviđaju se teritorijalni sporovi, pa čak i razlozi za njih. Ako im bude bolje i mirnije ulaskom u Alijansu, srećno“, rekao je Medvedev.

On je dodao da je i sada NATO blizu Rusije i to i bez Švedske i Finske.

„Ali, naravno, bićemo spremni na uzvratne korake. U slučaju takvog širenja NATO, dužina njegovih kopnenih granica sa Rusijom će se više nego udvostručiti. Moraćemo da ojačamo granice. Niko nije oduševljen tim. A ni građani dve zemlje kandidata za NATO“, primetio je Medvedev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.