U trendu

Mej osudila Blerov poziv na novo glasanje o Bregzitu

LONDON – Britanska premijerka Tereza Mej oštro je danas kritikovala svog prethodnika Tonija Blera da svojim pozivima na ponovni referendum o istupanju zemlje iz Evropske unije „podriva“ pregovore o Bregzitu.

Ona je njegove komentare nazvala „vređanjem funkcije na kojoj je nekada bio“ i istakla da britanski poslanici ne mogu da se, održavanjem eventualnog novog glasanja, „odreknu odgovornosti“ da sprovedu Bregzit, prenosi Bi-Bi-Si.

Bler je prošle nedelje u Londonu izjavio da bi poslanici mogli da podrže novo glasanje „ako nijedna druga opcija ne funkcioniše“, a u petak je, u obraćanju liderima EU u Briselu, rekao da je sadašnja situacija u vezi sa Bregzitom jedinstvena u modernoj britanskoj politici i da vlada više nema kontrolu ni nad događajima ni nad ishodom tog procesa.

On je tada ocenio da je novi referendum o Bregzitu sada najverovatniji scenario pošto su planovi o napuštanju EU suočeni s blokadom u parlamentu.

Tereza Mej izjavila je danas da je „to što Toni Bler ide u Brisel i pokušava da potkopa pregovore zalažući se za novi referendum – uvreda za fukciju na kojoj je nekada bio i za ljude koji su nekada bili na vlasti“.

„Mi ne možemo, kao što bi on učinio, da se odreknemo odgovornosti za tu odluku. Parlament ima demokratsku dužnost da sprovede u delo ono za šta je britanski narod glasao“, istakla je premijerka.

Ona je istakla da nema „previše ljudi koji žele da podriju taj proces iz sopstvenih političkih interesa – umesto da deluju u nacionalnom interesu“.

Desetak laburističkih poslanika koji podržavaju ideju o ponovnom referendumu sastalo se u četvrtak s ministrom Dejvidom Lidingtonom, založivši se za novo glasanje, ali mnogi visoki laburistički zvaničnici nisu spremni da podrže tu ideju, navodi britanski medijski servis.

Izvori bliski Lidingtonu, koji je zapravo drugi „u komandnom lancu“ u vrhu britanske vlade, rekli su za Bi-Bi-Si da on ne planira drugi referendum niti se za to zalaže.

I šef kabineta premijerke Gavin Barvel, kao i ministar obrazovanja Demijan Hinds, rekli su danas da vlada ne planira novi referendum o Bregzitu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.