U trendu

Mej predlaže dvogodišnji tranzicioni period posle Bregzita

Britanska premijerka Tereza Mej založila se danas u Firenci za dvogodišnji tranzicioni period posle Bregzita, tokom kojeg bi i Velika Britanija i EU imali pristup tržištu druge strane, i predložila tesnu bezbednosnu saradnju dve strane posle Bregzita.

Mej je tokom govora o ciljevima posle Bregzita predložila tranzicioni period posle marta 2019. godine, kada bi Velika Britanija trebalo da izadje iz Unije, rekavši da dužina tog perioda treba da zavisi od toga koliko je vremena potrebno za implementaciju budućih sporazuma EU i Velike Britanije i dodala da veruje da će to biti oko dve godine, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Ona je navela da je Velika Britanija posvećena evropskoj bezbednosti i predložila bezbednosni pakt s Evropskom unijom posle Bregzita.

Povodom pregovora o Bregzitu Mej je rekla da je bolje „da dogovora ne bude nego da on bude loš“ i dodala da bi nepostizanje dogovora s EU bilo „štetan udarac“ za budućnost Evrope.

Britanska premijerka je pokušala da uveri 600.000 Italijana i gradjane drugih zemalja EU koji žive u Velikoj Britaniji da njihova prava neće biti ugrožena posle Bregzita i da su njene garancije njihovih prava „stvarne“.

„Mi želimo da ostanete, cenimo vas i zahvaljujemo vam za doprinos našoj državi“, navela je ona.

Mej je kazala da s optimizmom gleda na buduće odnose Velike Britanije i EU, s kojom želi duboko i specijalno partnerstvo, i dodala da će Velika Britanija iskoristiti svu vojnu, bezbednosnu i diplomatsku moć da pomogne Uniji posle Bregzita.

„EU je naš najveći trgovinski partner i nema potrebe da uvodimo carine“, navela je Mej.

Velika Britanija ima potpuno drugačiji odnos s EU nego Norveška ili Kanada, kazala je Mej, i dodala da joj to „pruža mogućnost da stvori potpuno drugačije partnerstvo“, prenosi BBC.

„Budimo kreativni i praktični u dizajniranju ekonomskog partnerstva koje poštuje prava i EU i Velike Britanije“, rekla je Mej.

Ona je izrazila uverenje da Bregzit predstavlja „sjajnu budućnost za EU i Veliku Britaniju“.

„Ljudi su glasali za izlazak iz EU i krajem marta 2019. godine mi ćemo napustiti Uniju, ali to ne znači da napuštamo Evropu“, dodala je Mej.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar