U trendu

Mej: Sporazum znači da VB ponovo kontroliše svoje zakone

LONDON – Nacrt sporazuma o izlasku iz EU dovodi nas znatno bliže onome za šta su Britanci glasali kada su odlučili da napuste Uniju, izjavila je danas britanska premijerka Tereza Mej.

Mej je rekla poslanicima da taj sporazum znači da će Britanija „ponovo preuzeti kontrolu“ nad svojim zakonima i granicama „dok istovremeno štiti radna mesta, bezbednost i integritet Ujedinjenog Kraljevstva“, javio je AP.
Kabinet Mejove, koji je podeljen po pitanju sporazuma, treba da se sastane kasnije danas kako bi razmotrili da li da ga podrže. Političari koji podržavaju Bregzit već su kritikovali nacrt sporazuma ističući da će on obavezati Britaniju na propise EU dugo nakon što napusti Uniju u martu.

Mejova je kazala da će vlada odlučiti šta da uradi „u nacionalnom interesu“.

Velika Britanija i EU saglasili su se oko nacrta teksta sporazuma o izlasku Britanije iz Unije.

Ministrima će dokument biti dat pre sednice, da bi ga pročitali, navedeno je u saopštenju kancelarije britanske premijerke Tereze Mej, prenela je agencija Rojters.

Prethodno su britanski i irski mediji javili da su britanski i evropski pregovarači postigli sporazum o Bregzitu u vezi osnovnog spornog pitanja – irske granice.

Kako je javila irska državna televizija RTE, dve strane saglasile su se da granica i dalje nema carinu i druge prepreke.

Ako vlada danas podrži sporazum, njega treba da odobri EU na samitu koji će biti održan u roku od nekoliko narednih sedmica. Potom Mej treba da dobije podršku parlamenta, u kojem i poslanici koji podržavaju Bregzit kao i oni koji su za EU prete da će biti protiv njega, podseća AP.

Britanija treba da napusti EU 29. marta sledeće godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.