U trendu

Mekalister: I Z.Balkan uključiti u povratak slobodnom kretanja

BRISEL, 17. marta ( Tanjug) – Predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister, kaže da bi i zemlje Zapadnog Balkana trebalo uključiti u procese kojima se preko zdravstvenih sertifikata postepeno vraća sloboda kretanja unutar Evrope.

”Ako zemlje Zapadnog Balkana ispune neophodne uslove treba da učinimo sve kako bi i njih, pored 27 zemlja EU uključili u slobodno kratnje širom Šengena”, kaže Mekalister.

Dejvid Meklaister je povodom predloga Evropske komisije o izdavanju digitalnih zelenih sertifikata za putovanja unutar EU, naglasio da ima mnogo stvari koje bi trebalo da se urade i razmotre u tom pravcu kada su zemlje Zapadnog Balkana u pitanju.

”Ovo nije samo političko pitanje, već i vrlo tehničko pitanje gde će EU da sasluša mišljenja eksperata Evropske agencije za lekove o tome da li su potrebni standardi ispunjeni u zemljma Zapadnog Balkan”, zaključuje Mekalsiter.

On naglašava da je vakcinacija protiv Kovid-19 ključna za okončanje pandemije, postepeni povratak u normalu, ali i za očuvanje ”evropskog načina života”, koji podrazumeva i slobodu putovanja širom Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.