U trendu

Mekejn osudio Trampa zbog odavanja poverljivih informacija

Američki senator Džon Mekejn iz redova republikanaca ocenio je kao „duboko uznemiravajuće“ navode da je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp otkrio veoma poverljivu informaciju o Islamskoj državi ruskim zvaničnicima tokom susreta prošle nedelje.

Mekejn, jedan od najglasnijih kritičara Donalda Trampa u predsednikovoj stranci i predsednik Komiteta za vojna pitanja u Senatu dodao je svoj glas salvi kritika, koje je juče izazvao izveštaj „Vašington posta“, da je Tramp otkrio veoma poverljivu informaciju ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu tokom njihovog susreta prošle nedelje o Islamskoj državi i potencijalno ugrozio obaveštajni izvor, preneo je AFP.

„Izveštaj o tome da je predsednik podelio veoma osetljive obaveštajne podatke sa ruskim zvaničnicima su veoma uznemiravajuće“, naveo je Mekejn u saopštenju.

„Izveštaji da je ovu informaciju obezbedio američki saveznik, a da je ona podeljena bez njegovog znanja šalje problematičan signal američkim saveznicima i partnerima širom sveta i može da umanji njihovu spremnost da podele obaveštajne podatke sa nama u budućnosti“, naveo je Mekejn.

Kritike na račun američkog predsednika zbog odavanja poverljive informacije ruskim zvaničnicima izneo je i Demokrata Dik Darbin, drugi čovek u Senatu, koji je rekao da je Trampovo otkrivanje poverljive informaciju Rusima opasno i nesmotreno.

„Neoprezno je od njega da otkrije ruskom ministru inostranih poslova i ambasadoru, osetljivu, „top sikrit“ informaciju“, rekao je Darbin.

I američki senator Mark Vorner, demokrata iz Obaveštajnog komiteta Senata, rekao je da navodi o tome da je američki predsednik Donald Tramp otkrio poverljivu informaciju predstavljaju „šamar“ za američku obaveštajnu zajednicu.

U komentaru na svom Tviter nalogu, Vorner je napisao da je rizikovanje izvora i metoda neoprostivo, posebno sa Rusima.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je, međutim, da Tramp nije razgovarao o izvorima, metodama niti vojnim operacijama tokom susreta sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom.

Tokom susreta sa Lavrovom, Tramp je razgovarao o širokom spektru pitanja, među kojima i o zajedničkim naporima koji se tiču pretnji u vezi sa borbom protiv terorizma, naveo je Tilerson u saopštenju.

Sam Tramp je danas ocenio da je imao „apsolutno pravo“ da podeli osetljive informacije sa Rusijom na sastanku poznatom javnosti u Beloj kući i poručio da je želeo da pomogne Moskvi u njenoj borbi protiv Islamske države i terorizma.

„Kao predsednik želeo sam da podelim sa Rusijom, što imam apsolutno pravo da uradim, činjenice u vezi sa terorizmom i bezbednosti avio letova“, napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije demantovalo je ranije da je Tramp otkrio visokim ruskim zvaničnicima poverljivu informaciju tokom posete Sergeja Lavrova Vašingtonu.

Portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova je na Fesjbuku napisala da su te tvrdnje „još jedna izmišljotina“.

„Vašington post“ je, pozivajući se na američke zvaničnike, objavio da je Tramp otkrio veoma poverljivu informaciju Lavrovu tokom njihovog susreta prošle nedelje o Islamskoj državi i potencijalno ugrozio obaveštajni izvor, podsetio je AP.

Dnevnik je naveo da je informacija koju je Tramp otkrio Lavrovu i ruskom ambasadoru u SAD Sergeju Kisljaku, obezbedio partner SAD preko veoma osetljivog obaveštajnog partnerskog sporazuma.

Partner u sporazumu nije dao dozvolu SAD da podeli informaciju sa Rusijom, a zvaničnici su izjavili da Trampova odluka da to ipak učini predstavlja rizik za buduću saradnju sa saveznikom, koji ima pristup unutrašnjim krugovima Islamske države, naveo je „Vašington post“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar