U trendu

Meksički predsednik: Niko neće pretiti Meksiku zidom na granici

Novoizabrani meksički predsednik Andres Manuel Lopes Obrador izjavio je da niko neće pretiti Meksiku izgradnjom zida na granici, odgovarajući na nedavnu ponovnu izjavu američkog predsednika Donalda Trampa.

„Meksiko će postati sila i promeniće odnos snaga tako da niko ne može da preti zatvaranjem naših granica izgradnjom zida“, rekao je sinoć Obrador koji 1. decembra zvanično preuzima dužnost predsednika Meksika.

Prema njegovim rečima, Meksiko će zabeležiti privredni rast sa otvaranjem novih radnih mesta.

Tramp je nedavno ponovio da su SAD potrebne bezbedne granice jer je u Meksiku 2017. registrovan rekordan broj ubistava.

SAD i Meksiko su u zategnutim odnosima od dolaska Trampa na vlasti 2017. godine posle njegove predizborne kampanje obeležene raznim „anti-meksičkim“ stavovima, medju kojima je izgradnja zida na zajedničkoj granici.

Obrador je tokom svoje predizborne kampanje obećao da će „Trampa vratiti na svoje mesto“ ali je posle izborne pobede u telefonskom razgovoru s američkim predsednikom ublažio ton, ističući da dve zemlje žele da imaju dobre odnose.

Američka delegacija predvodjena šefom diplomatije Majkom Pompeom posetila je u maju Meksiko ali tada u razgovorima s tamošnjim vlastima nije pomenuta izgradnja zida.

Meksiko je inače 2017. godine registrovao rekordnih 28.711 ubistava, dok se situacija dodatno pogoršava na tom polju jer je od početka ove godine ubijeno 15.973 ljudi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike