U trendu

Meksikanci zovu Haićane da odu sa granice i zatraže azil

MEKSIKO SITI – Meksički zvaničnici apeluju na migrante sa Haitija koji su na granici sa Teksasom i pokušavaju da uđu u SAD, da odustanu i vrate se na granicu Meksika sa Gvatemalom, kako bi zatražili azil.

Oko 14.000 Haićana je bilo u kampu kod reke Rio Grande ovog meseca, kada su pokušali da uđu u SAD, ali su se mnogi vratili u Meksiko nakon što su Amerikanci počeli da šalju avione pune migranata nazad na Haiti, preneo je Rojters.

U četvrtak je američki specijalni izaslanik na Haitiju podneo ostavku u znak protesta zbog toga što Bajdenova administracija vrši deportacije migranata.

Nakon toga došlo je do gneva javnosti i osude Bajdena, koji je zapretio disicplinskim postupkom protiv pripadnika pogranične policije koji su na konjima terali migrante iz Teksasa.

Na Bajdena raste pritisak da pooštri kontrolu na granici, a Meksički migracioni institut (INM) počinje da vraća migrante u južni meksički grad Tapačula, gde mogu da podnesu zahtev za azil.

„Ne izbacujemo ih iz Meksika. Vodimo ih sa mesta gde nema higijene i problema sa gužvom“, rekao je Fransisko Garduno, šef INM za Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.