U trendu

Meksiko posle zemljotresa na udaru uragana Katja

 Posle razornog zemljotresa, Meksiko se našao na udaru uragana „Katja“ koji zapadnoj obali te zemlje donosi jak veta i poplave.

U zemljotresu magnitude 8,1, koji je u četvrtak uveče pogodio južno, pacifičko priobalje Meksika, poginula je, prema najnovijim informacijama, 61 osoba.

Srušile su se stotine zgrada u nekoliko meksičkih država, a najteže je u državi Oahaki pogodjen grad Hučitan, gde je poginulo 36 ljudi i srušena ili oštećena trećina kuća.

U Oahaki je poginulo ukupno 45 ljudi, u Čijapasu 12 i četiri u Tabasku.

Dok se stanovnici još sagledavaju posledice zemljotresa, snažan vetar i jaka kiša zahvatili su obalu severno od grada Tekolutla, u državi Verakruz.

Američki nacionalni centar za uragane saopštio je da Katja, uragan prve kategorije, duva maksimalnom brzinom od 120 kilometara na sat. 

Oluja i kiša prete da sruše još više kuća, već oštećenih u zemljotresu. 

U Verakrusu su napravljena skloništa, a stanovnici su pozvani da ne idu napolje i da ne pokušavaju da prelaze nadošle reke.

Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost i obećao pomoć države u obnovi pogodjenih područja.

„Moć ovog zemljotresa je bila razarajuća, ali smo sigurni da će moć jedinstva, solidarnosti i podele odgovornosti biti veća“, rekao je sinoć Nijeto u televizijskom intervjuu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.