U trendu

Meksiko Siti: Veliki defile podrške predsedniku Obradoru

MEKSIKO SITI – Desetine hiljada ljudi prošetale su u nedelju centrom Meksiko Sitija zajedno sa meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopesom Obradorom u znak podrške šefu države pre opštih izbora 2024. godine.

„Meksikom više ne upravlja oligarhija, sada postoji demokratski sistem čiji su prioritet siromašni“, rekao je Obrador ljudima koji su se u ogromnom broju okupili na centralnom trgu Zokalo, prenosi Rojters.

Lopes Obrador, čija je administracija u protekle četiri godine povećala minimalne plate, predložio je povećanje zarada od oko 20 odsto u 2023. godini navodeći da bi prognozirani ekonomski rast zemlje mogao da nadmaši očekivanja.

Njegove pristalice, od kojih su mnogi putovali u prestonicu autobusom, rukovali su se i fotografisali sa 69-godišnjim šefom države dok je prelazio preko trga Zokalo, a mnogi su mahali zastavama vladajuće stranke Pokret za nacionalnu obnovu (MORENA).

„Predsednik je skromnog porekla. Radio je mnogo društvenih programa. Želimo da nastavi sa svojim radom“, rekla je jedna žena kopja je 12 sati putovala od Tabaska da bi prisustvovala skupu.

Predsednikov govor je usledio nakon petočasovnog marša prestoničkom Avenijom Reforma i nastupa marijači muzičara na glavnom trgu.

Meksički predsednici su ograničeni na jedan šestogodišnji mandat, a trenutni rejtig Lopesa Obradora je oko 60 odsto.

Ministar spoljnih poslova Marsel Ebrar i gradonačelnica Meksiko Sitija Klaudija Šejnbaum, koji su bili na jučerašnjem skupu, izgledni su partijski kandidati za naredne izbore, zakazane za leto 2024. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.