Meksiko u čudu zašto se predsednik sastaje s Trampom

Foto: Beta

Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto suočio se s talasom kritika u zemlji zbog odluke da se danas sastane s republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom koji je imigrante iz Meksika nazvao „silovateljima“ i kriminalcima.

Bivša prva dama Margarita Savala, koja je i sama bila predsednička kandidatkinja, rekla je da Tramp nije dobrodošao u Meksiko. „Mi Meksikanci imamo ponos i odbacujemo tvoj govor mržnje“, navela je ona na Tviteru.

Najmanje dva protesta već su zakazana u centru glavnog grada Meksika, a kancelarija Penja Nijeta nije htela da navela gde će i kada biti održan sastanak s Trampom koji dolazi na poziv meksičkog predsednika.

Poznati istoričar Enrike Krause rekao je da Meksikanci očekuju „ništa manje od izvinjenja“ od Trampa zato što ih je nazvao „kriminalcima i silovateljima“.

Poredeći sastanak predsednika i Trampa s odlukom britanskog premijera Nevila Čembrlena da potpiše sporazum s Nemačkom 1938, Krasue je rekao da se „tiranima treba suprotstaviti, a ne da se s njima miri“.

I sam Penja Nijeta je u martu poredio Trampa s nacističikm liderima zbog njegovog govora. „Tako su došli Musolin i Hitler“, rekao je tada Penja Nijeto.

Mnogi Meksikanci smatraju da je Tramp iznenadio Penja Nijetu prihvatajući poziv meksičkog predsednika koji je pozvao oba američka predsednička kandidata.

List Universal (El Universal) je u uredničkom komentaru naveo da je Tramp „uhvatio meksičke diplomate spuštenog garda“ prihvatanjem poziva i da je „korak ispred njih“.

„Želili su da pozovu Hilari (Klinton), ali je to značilo da ih pozovu oboje i niko nije mislio da će Tramp prihvatiti“, rekao je analitičar Alehandro Ope.

U Meksiku vlada zlatno pravilo da se izbegava zauzimanje strana u američkoj politici, pa su zato bila dva poziva.

Penja Nijeto je priznao da je pozvao oba kandidata, navodeći da „veruje u dijalog za promociju meksičkih interesa i iznad svega zaštitu Meksikanaca svuda“.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar