U trendu

Merc novi predsednik nemačke stranke CDU

BERLIN – Nemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) bivše kancelarke Angele Merkel izabrala je danas većinom glasova Fridriha Merca za svog novog predsednika.

„Duboko sam dirnut i zadivljen ovim rezultatom“, rekao je 66-godišnji Merc nakon objave rezultata na stranackoj konvenciji koja se održava preko interneta.

Za Merca je glasalo 94,6 posto poslanika konvencije. Time je potvrđen izbor stranačke baze koja je u decembru Mercu dala najviše glasova na internom izboru novog predsednika stranke, javio je Rojters.

Merc važi za predstavnika konzervativnog krila stranke i do sada je najavljivao kako će CDU vratiti na konzervativne smernice s kojih je, po mišljenju mnogih članova, stranka skrenula zbog liberalnog kursa kojeg je sledila dugogodišnja predsednica stranke i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Merc je u svom govoru zamerio novom kancelaru Olafu Šolcu pomanjkanje volje za vođenjem zemlje, kao i da se „premalo trudi kad je u pitanju posredstvo izmedu SAD i Rusije“, prenosi Slobodna Evropa.

On je apelovao na CDU i sestrinsku Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU) s kojom je CDU u demohrišćanskoj Uniji, da kao najjača opoziciona grupa u parlamentu pokažu odlučnost.
Mesto predsednika CDU-a je ostalo upražnjeno nakon što je dosadašnji predsednik Armin Lasćet nakon izgubljenih parlamentarnih izbora najavio povlacenje s ove pozicije nakon samo godinu dana.

Merc je treći predsednik CDU-a otkako je krajem 2018. nakon povlacenja tadašnje kancelarke Merkelove sa čela stranke prvo izabrana Anegret Kramp-Karenbauer a nakon nje i Armin Lašet.

Merc se u oba slučaja pojavio kao protivkandidat ali je izgubio protiv kandidata koji su slovili kao izbor Merkelove, navodi Slobodna Evropa dodajući da Merc i Merkel nikad nisu gajili dobre odnose što je kulminiralo odbacivanjem poziva na večeru koje je Merc uputio svim bivšim predsednicima stranke.

Merc je nakon dolaska Angele Merkel na čelo stranke došao u sukob s kasnijom kancelarkom nakon čega se na par godina i povukao iz politike.

Kriticari Mercu prebacuju preveliku prisnost s industrijom i cinjenicu da je u razdoblju kada se povukao iz politike bio clan nadzornog odbora americkog finansijskog fonda Blekrok(Blackrock).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.